Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Vinodol se vratio s najboljim burekom u Zagrebu

vinodol-burek (1)

Zagrebački kafići i restorani još su poluprazni, a i to je u nekim slučajevima eufemizam. Zagrepčani se očito boje izlaziti a stranaca nema, niti ih ove godine trebamo očekivati. Pa tako ni u Vinodolu, u normalnim okolnostima najpopularnijem zagrebačkom restoranu, danas nije bilo mnogo gostiju. Odobito ne na Vinodolovoj velikoj unutarnjoj terasi, koja uz razmake među stolovima veće od dva metra svejedno može primiti šezdesetak gostiju.

No, u Vinodolu se može jesti jako dobro i jako povoljno. Današnji smo ručak počeli finom tamnozelenom klorofilnom juhom od ćimula (32 kune) da bi nastavili burekom (45 kuna). Vinodolov burek s mesom definitivno je najbolji burek koji smo ikad probali u Hrvatskoj. Govedina nije kontaminirana onim teškim mirisom viška dinstanog luka tako tipičnim za buregdžinice, a tijesto nije premasno, nego je hrskavo i mekano, s optimalnom dozommasnoće.

Današnji ručak u Vinodolu odlična je vrijednost za novac, jer sa sezonskom juhom i zasitnim i zaista ukusnim glavnim jelom košta točno deset eura. Nije nam jedino jasno zašto se burek zove svitak s mesom. Burek je jelo koje definitivno pripada hrvatskom kulinarskom i kulturnom identitetu, kao i niz drugih riječi i stvari koje smo kroz stoljeća preuzimali iz Bosne. Vinodol u iduća dva tjedna promovira Galićeva vina, pa smo danas pili izvrstan sauvignon iz 2019. Čaša od 0,15 košta 32 kune.

aqua-panna-sidebar
naslovnica-vinski-izvjestaj.2019
Naslovnica-ulje-2019-2020

aviation-gin

Vinodol se vratio s najboljim burekom u Zagrebu

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min