Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo kako reciklirati uskrsna čokoladna jaja i zečiće. Instagram recept Massima Botture

bottura-mousse-reciklaza

Veliki, hiperaktivni talijanski chef Massimo Bottura koji je iz karantene u Modeni pokrenuo Instagram serijal Kitchen Quarantine a s njime i globalni trend kućnog kuhanja uživo na društvenim mrežama, objavio je novi recept iz zero waste repertoara. Da ne biste bacali  jaja, zečiće ni sve ostale čokoladne ukrase koji su vam ostali od Uskrsa, Bottura dakle predlaže da napravite čokoladni mousse s okusom kave. Evo recepta.

Mousse od uskrsnih jaja i kave

mousse-uskrsna-jaja
  • 150 g čokoladnih jaja, zečića i sl, razlomljenih na komadiće
  • 6 žumanjaka 
  • 40 g šećera kristala
  • 400 g punomasnog vrhnja
  • šaka kave u zrnu 

Dobro ohladite slatko vrhnje u frižideru. Napravite slastičarsku kremu. Umutite žumanjke sa šećerom i kavom u zrnu, mutite dok se šećer ne otopi i ne spoji sa žumanjcima. Mutite na parnoj kupki ili na namanjoj vatri na štednjaku, temperatura ne smije preći 80 stupnjeva, inače ćete dobiti slatku kajganu. Kad dobijete gustu kremu od jaja, šećera i kave, maknite je s vatre i u nju umiješajte komadiće čokolade. 

Ako ste dosad sve napravili kako treba, čokolada će se lako otopiti i dati glatku sjajnu kremu. Po sjaju ćete znati da ste na dobrom putu. Ako je čokolada napravila grudice, uzmite štapni mikser i samo par puta kratko pritisnite gumb da ih razbije. Bottura u kremu nije ubacio mahunu vanilije jer je, kaže, red pred trgovinom bio prevelik i nije mu se dalo čekati. Ako želite, u kremu možete dodati i kap ili dvije ekstrakta vanilije.

Slatko vrhnje čvrsto umutite. Ostavite malo šlaga za ukrašavanje. Pažljivo lopaticom umiješajte tučeno vrhnje u kremu, potezima odozdo prema gore da u kremi ostane što više zraka. Ovaj jednostavni mousse od uskršnjih jaja i kave dobro ohladite i prije posluživanja ukrasite tučenim vrhnjem.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.