Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kremasti zapečeni bijeli grah s parmezanom

kremasti-bijeli-grah

Sve za ovo jednostavno elegantno jelo kojemu dodatnu dimenziju daju kremasta tekstura i karamelizirani češnjak, vjerojatno već imate u kuhinji. Ako vam se ne da namakati i kuhati slanutak i grah, možete koristiti konzerve. Važno je koristiti punomasno mlijeko, a u umak možete dodavati razno svježe začinsko bilje i lisnato povrće poput blitve ili rikule. Ne štedite na parmezanu, obavezno ga naribajte u zadnji čas, koristite neko intenzivno, aromatično vrhunsko maslinovo ulje, a ljutinu čilija prilagodite vlastitom ukusu.  

Sastojci

  • 1 žlica maslaca 
  • 1 glavica češnjaka, prerezana po širini 
  • 1 šalica punomasnog mlijeka 
  • 300 g slanutka, kuhanog, s vodom u kojoj se kuhao (ili konzerva)
  • 300 g malog bijelog graha, cannellini je idelan, kuhanog i ocijeđenog 
  • 1 grančica timijana, 2 lista kadulje ili 1 lovorov list 
  • ⅛ žličice mljevenog muškatnog oraščića ili garam masale 
  •  krupna sol, crni papar 
  • 4 šnite sourdough kruha ili tosta 
  •  ekstradjevičansko maslinovo ulje 
  •  parmezan

U dubokoj tavi otopite maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte češnjak, prerezanom stranom prema dolje, i pržite dok ne postane zlatnosmeđ, oko 1 do 2 minute. Dodajte mlijeko, slanutak s vodom u kojoj se kuhao, grah, timijan i muškatni oraščić. Pomiješajte da se spoji. Dobro posolite i popaprite. Kad se na rubovima pojave sitni mjehurići (ne smije provreti) smanjite vatru na najmanju i pustite da se krčka. Povremeno projmiješajte. Tekućina se mora zgusnuti, a okuse se povezati. Trebat će oko 15 minuta. Posolite i popaprite koliko treba. 

Vilicom izvadite češnjak. Ostavite čepnjak da se ohladi dovoljno da možete raditi s njim. Pomoću vilice ogulite režnjeve, premažite kruh ili tost kuhanim češnjakm. 

Ako više volite grah kao varivo, zgnječite malo graha u pire. Poslužite u zdjelicama, polijte s malo maslinova ulja, pospite ribanim parmezanom i s malo paprike ili čilija. Servirajte s prepečenim kruhom sa strane. Ako vam ostane graha, idući dan možete ga podgrijati na laganoj vatri. Umak će se zgusnuti ali grah i slanutak će biti isti ukusni kao prvoga dana. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.