Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zagrebački restorani i dalje rade. ManO2 danas je bio solidno pun

mano2-g

“Mi bismo ovdje bili presretni da radimo s 40 posto manjka u usporedbi s prošlom godinom,” rekao nam je jutros jedan od vodećih kvarnerskih hotelijera i restoratera. Zagrebački restorani, dakle, trenutno rade s prosječnim četrdesetpostotnim manjkom u odnosu na lanjski ožujak. Te će brojke uskoro postati gore. Ali rade. I to je od presudne važnosti, jer bi zaista bilo pogubno da u strahu od epidemije sve u hrvatskom ugostiteljstvu stane (osim ako to ne bude medicinski neophodno).

mano2-miso

U petak oko jedan svratili smo na ručak u ManO2 u Green Goldu, usred jednog od najjačih zagrebačkih poslovnih kvartova. Do pola dva u restoranu koji nije jeftin (ručak za dvoje platili smo 1800 kuna) okupilo se barem tridesetak ljudi, što je za epidemijski kontekst prilično dobro.

Većina gostiju naručivali su buteljke s nove, vrlo dobre karte sommeliera Marka Rundeka. Restoranom je vladao vibrantan ugođaj, toliko različit od pomalo turobnog ambijenta Zagreba usred epidemije. Chef Hrvoje Kroflin, s kojim se nismo rukovali prvi put unatrag više od deset godina, za početak nam je donio meso velike rakovice s kavijarom, algama i daikonom: radi se o luksuznom tanjuru moderne visoke kuhinje.

Zatim smo dobili izvrsne, prozirno tanke fete celera s enoki gljivama u vrlo dubokom slasnom umaku, pa najradikalnije jelo dana: terinu od bundeve s jetrom od romba, koraljem jakovske kapice i umakom od mlaćenice s bučinim uljem. Ovo je jelo uistinu brutalno: Heavy Metal, Black and Silver, zarežali bi Blue Oyster Cult. Nama je bilo izvrsno.

Želatinozno mekani steak romba s jakim okusom otvorene vatre i još radikalnijim jusom od mlaćenice (deset litara mlaćenice reducira se na dva decilitra) nadovezao se na brutalnost prethodnog jela, dok je prilog, srce kelja punjeno pažljivo sjeckanim divljim šparogama) pokazalo elegantnu stranu Kroflinova rukopisa.

Uz ovaj ekspresivni meni popili smo par čaša mineralnog Larmandier Berniera i buteljku uzorno klasičnog australskog chardonnaya Giant Steps iz Yarra Valleya. ManO2 i danas se pokazao jednim od najuzbudljivijih zagrebačkih restorana.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.