Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

U kuću u kojoj se nalazio ambiciozni bar Aperitivo uselio se outlet za odjeću

Na u unutarnjem ulazu u Aperitivo pojavila su se ružna, crvena metalna vrata s naljepnicom za Five star outlet za odjeću, koji je smješten je u podrumu zgrade. Aperitiva, dakle, više nema. Doduše, na vratima restoranskog prostora preko puta bara još uvijek piše Aperitivo, ali tamo nikoga nema. I na lijepoj staroj kući u Vlaškoj 9 još su dva tingla s natpisom Aperitivo. No, Aperitivo se zatvorio još lani u prosincu, a s obzirom na to da je ulaz u bar zatvoren vratima s natpisom dućana s odjećom, očigledno je da se više neće otvoriti.

Aperitivo je bio najambiciozniji bar koji je ikad radio u Zagrebu, a vjerojatno i u Hrvatskoj. Kad je pokrenut prije tri godine, Aperitivo se mogao pohvaliti s čak sedam vrlo dobrih do vrhunskih barmena među kojima su bili Ivan Mandarić kao šef tima i Kruno Rozić, a bar je prvih mjeseci vodio Vjenceslav Madić Kishoni. Lista pića bila je potpuno nevjerojatna: po stotinjak malt whiskyja , ginova i rumova , plus vrlo mnogo votki, bourbona i konjaka. Hrvatska nikad nije vidjela tako bogatu i kompetentnu barsku kartu.

Premda je prvih mjeseci bio pun skoro svake večeri, Aperitivo je stalno gubio novac. Cijene su bile previsoke za kupovnu moć masovne zagrebačke publike, a Aperitivu je trebala masovna publika, jer se radi o velikom prostoru. Osim toga, craft barovi kao svjetski fenomen, financijski nisu uspjeli, za što postoji čitav niz razloga, koji uključuju i odnos ulaznih i izlaznih cijena. Primjerice, čuveni pariški Le Syndicat sada ima iste ili niže koktelske cijene nego što ih je imao Aperitivo, ali koristi dosta razočaravajuće sastojke, dok su gotovo svi svojedobno najjači craft koktel barovi smanjili ambicije ili promijenili ponudu. Kako je Aperitivo bar, dakle, gubio novac, vlasnici su ga lani dali u zakup jednom dubrovačkom ugostitelju, koji je od njega pokušao napraviti restoran opće prakse, što se nije pokazao osobito uspješnim. Žao nam je Aperitiva. U nekim drukčijim okolnostima, Aperitivo je mogao postati najbolji bar u Hrvatskoj.

,

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

U kuću u kojoj se nalazio ambiciozni bar Aperitivo uselio se outlet za odjeću

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min