Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Chef godine Tvrtko Šakota u Nav je uveo vegetarijanski degustacijski meni. I kravlje vime.

nav-kelj-g

Nav je i dosad bio jedan od sasvim rijetkih zagrebačkih i hrvatskih restorana u kojem kuhaju ozbiljna vegetarijanska jela. No tek je ovih dana po povratku s godišnjeg Nav dobio formalni degustacijski vegetarijanski meni. Meni se sastoji od minimalno sedam jela. Skoro sva su izvrsna a neka zaista svjetski relevantna i spektakularna. I skoro sva precizno slijede jednu od glavnih crta gastronomske filozofije chefa Tvrtka Šakote: korištenje internacionalnih često japanskih tehnika na vrlo lokalne i mikrosezonske sastojke, kako bi se iz tih sastojaka izvukli što esencijalniji i čišći okusi.

nav-buca

Gospodin Šakota ne bavi se tehnički razmetnim kuhanjem punim vanjskih efekata. On se bavi kontekstualiziranim okusima i teksturama. Uzmimo za primjer štruklu gyozu. Štrukla gyoza mala je štrukla zapečena jako hrskavo baš kao gyoza, pa servirana u brutalnoj zadimljenoj mlaćenici koja sam po sebi može biti osnova nekog važnog jela a ne samo malo žešća pratnja kao u ovom slučaju. Uz štrukle smo dobili miso od bijelog graha i prah korjenastog povrća. Tu je nadalje krema od celera sa steakom od tempeha koji rade u Navu i s fenomenalnim hrskavim, jako zadimljenim kovrčavim keljom.

Svileni tofu od bjelovarskog kravljeg sira s hrskavim amarantom još je jedan primjer Šakotina hrvatsko-azijskog melangea. Svilenkasti kravlji tofu serviran je u kućnom umaku od soje koji je zapravo napravljen od pira. Slična se metodologija primjenjuje i kod miso juhe od rogača prepune zemljastih i čokoladnih okusa. Pogačica s fermentiranim kiselim vrhnjem i lećom iz dubrovačkog zaleđa asocira namjerno na jela s kavijarom te je apsolutno nevjerojatno slasna. Krema od buče s umakom od buče hrskavim korama od buče svježe cijedjenim bučinim uljem i tostiranim košticama buče (kad je vani hladnije koštice se jače tostiraju) jedno je od tri najfinija slana jela koja smo danas probali.

nav-batat
Batat, ajvar, umak od jaja, žumberački tartufi

Nije slučajno što u opisima većine slanih jela naglašavamo hrskavost: Šakotine teksture uvijek obuhvaćaju suprotstavljene elemente, od ugodne kremastosti pa do neodoljive hrskavosti. Kruh od pira s fantastičnom korom i cijelim sjemenkama pira spektakl je za sebe, koji se poslužuje s visoko polifenolnim istarskim maslinovim uljem.

Kravlje vime s ljutim umakom od višnje

Naposljetku, raskošna meka fritula bez kvasca sa suhim smokvama, slanim karamelom od graha i štaubom od batata bila je zaista nevjerojatno, zarazno ukusna.  Poslije zimskog godišnjeg odmora Tvrtko Šakota opet je promijenio Nav: kuhanje je definitivno sofisticiranije nego prije, dok je strast za istraživanjem krajnjih potencijala pojedinih sastojaka još jača nego u vrijeme Navova početka.

Osim degustacijskog vegetarijanskog menija, Tvrtko Šakota u Nav je uveo i jednu goveđu inovaciju: ovih se dana na menijima nalazi kravlje vime, koje se poslije dugotrajne obrade pretvara u četvrtasti odrezak mliječnog okusa poslužen na ljutom umaku od šljiva. Kravlje vime zadnjih godina postaje relativno popularan sastojak u Europi i Sjedinjenim Državama, ali ga na hrvatskim jelovnicima dosad nismo viđali.

sakota-chef-godine
sakota-chef-godine-1
Nagradu za Chefa godina dodjeljuje naš partner ljubljanski Oster Robb

Nav je inspirativan, plemenit, zahtjevan ali i jako hedonistički orijentiran: tko bi odolio štruklama-gyozama ili toplim mekim pjenastim pogačicama s vrhnjem i lećom? Prije ručka, gospodinu Šakoti pobjedniku našeg izbora za Chefa godine uručili smo pobjednički nož kojeg je osigurao naš partner, ljubljanski specijalisti za ručno izrađene japanske noževe, Oster Rob.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.