Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Asia na Zvijezdi neobičan je kinesko-hrvatski restoran s nevjerojatno lojalnom publikom

asia-zvijezda-sala

Na stolovima Asie na zagrebačkoj Zvijezdi više nema štapića. Samo noževi i vilice. Takav postav stola dovoljno govori o europeizaciji i kroatizaciji najstarijeg hrvatskog kineskog restorana. Prva Asia otvorena je krajem osamdesetih godina u Petrinjskoj ulici i, u kući gdje se danas nalazi Best Western Hotel. Bila je izrazito luksuzna, relativno skupa, s ambicioznom vinskom listom i s vrlo prominentnim gostima uključujući i obitelj pokojnog predsjednika Tuđmana.

Kad je legendarna gospođa Chen, utemeljiteljica kineske kuhinje u Hrvatskoj, morala napustiti Petrinjsku, otvorila je dvije nove Asie, jednu na Tomislavovu trgu i drugu, kao flagship, na Zvijezdi. U velikom restoranskom prostoru na Zvijezdi puno je godina radila popularna gostiona Stara Tinča, koju je osamdesetih godina naslijedila konfekcijska Nova Ves. 

asia-tie-pan

Asia na Zvijezdi uvijek je promovirala eurokinesko kuhanje, ali s puno više kineskih elemenata nego u zadnje vrijeme: s nestankom štapića nestali su i pojedini kineski kulinarski stilovi. Prije dvije ili tri godine kvaliteta kuhanja i servisa počela je ozbiljno padati, pa smo počeli zaobilaziti naš svojedobno omiljeni kineski restoran. Nedavno nam je, međutim, Borna Janeš, vlasnik gastrobistroa Pod Zidom, kazao da je Asia na Zvijezdi prepuna.

asia-patka

Stoga smo danas vrlo rano, oko podneva, otišli provjeriti o čemu se radi. Do jedan, u restoranu se okupilo barem dvadesetak gostiju, što za utorak u siječnju nije loše. Naprotiv. Zanimljivo je da su današnji Asijini gosti bili ljudi najrazličitijih profila: oko nad su ručale dvije mlade časne sestre, pa dva kineska diplomata, pa bračni par s malom djecom. Svi su djelovali sretno i zadovoljno. Vikendima je restoran još mnogo puniji.

Asia na Zvijezdi radi dobro zbog tri očigledna razloga. Prvo, ona ima stalne, lojalne goste koje nasljeđuju njihova djeca: mnogi gosti naručuju da ni ne pogledaju vrlo opsežan jelovnik, što znači da ga znaju napamet. Drugo, Asia predstavlja odličnu vrijednost za novac: dva predjela, tie pan škampe i patku s buteljkom Korakova Sauvignona platili smo točno 558 kuna, što zaista nije skupo. I treće, Asia koristi dobre sastojke: repovi škampa bili su debeli, slatki i srednje veličine, puno veći od mikrorepića kakve za rižote i paste koristi većina hrvatskih restorana.

Samo kuhanje daleko je od vrhunskog. Umaci se baziraju na MSG-u i kukuruznim gustinima, dok pridjev sečuanski u Asiji, nažalost, ne označuje ljutinu. No, i patka i škampi i dim sum imali su perfektnu teksturu: chef očito zna svoj posao u žanrovskim okvirima u kojima kuha. Asia na Zvijezdi baš se jako prilagodila zagrebačkoj publici. Ona je danas daleko od autentičnog kineskog ili eurokineskog restorana. Ona je neobičan kinesko-hrvatski restoran s brojnom i lojalnom publikom.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.