Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ASIA U kineskom restoranu na Novoj Vesi vrijeme je stalo. Veteran se hitno mora vratiti u sadašnjost

Ako spadate među one koji u svijetu zahvaćenom promjenama povremeno trebaju nešto stalno i poznato, kineski restoran Asia na Novoj Vesi mjesto je za vas. Dok u Zagrebu sve ključa na novoj restoranskoj sceni, u Asiji je vrijeme stalo. U subotu poslijepodne svratili smo na kratku ranu večeru, više zbog toga što smo se sjetili da predugo nismo bili u restoranu koji smo godinama redovito i često posjećivali, nego zbog toga što smo bili osobito raspoloženi za kinesku hranu. Dok se nedavno nije zatvorila, redovito smo jeli u Asia T House u Vlaškoj, ili u Asia Goldu u Raničkoj.

U restoranu na Zvijezdi dočekao nas je poznati mir tipične kineske restoranske dekoracije, s jatima zmajeva, staklenim lusterima i golemim vazama s umjetnim orhidejama koje su se ugnijezdile u prozore bivše Stare Tinče. Kao i mnogo puta, iz dubine restorana, iz velike sale kraj kuhinje, dopirala je vesela buka neke velike grupe Kineza s puno djece, koja se upravo smiještala na večeru.

Kad smo otvorili jelovnike, deja vu se pojačao. Lista jela je gotovo identična svim svojim ranijim verzijama, osim što smo ovoga puta zamijetili novu ponudu shaguo staklenih rezanaca s plodovima mora u jednoj, i piletinom s thai curryjem u drugoj varijanti. Sve ostalo, dobro su poznati bestselleri vlasnice gospođe Chen: salate od algi i piletine s kikirikijem, mali ali dobar izbor dim suma, tie pan sa škampima i rozbifom, nezaobilazni springrollsi i razne verzije noodlesa, hrskavih patki i ljutih sečuanskih komada svinjetine, wan tan juhe i nekoliko vrlo ukusnih jela s janjetinom.

Naručili smo dim sum xia jiao i cha shao bao, raviole od rižinog tijesta punjene škampima i okruglice punjene mesom s roštilja. Ravioli sa škampima bili su standardno ukusni, s rižinim tijestom mekim kao bebin obraz i ukusnom smjesom od škampa, s tamnim kiselim umakom. Okruglice s mesom s roštilja bile su korektne, a meso ukusno i razigrano s puno slatkih začinskih mirisa. Tie pan od sipe s povrćem i đumbirom stigao je cvrčeći kako i treba, s lijepo rezanim sipama dobre teksture, hrskavim trubačima i pikantnim đumbirom.

Ovaj lagani aromatični tie pan propjevao je kad smo na njega stavili jako ljuti čili koji Asia uvijek ima na stolovima. S malo ljepljive riže kuhane na pari, večeru smo završili brzo i zadovoljni. Drugo jelo, piletinu s indijskim oraščićima, naručili smo iz čiste nostalgije, kao obični comfort food. Riječ je o osrednjem jelu od supermarket sastojaka, bijelog pilećeg mesa, šampinjona, malo smrznutog graška i mrkve i s mesnim umakom u kojemu jedini okus daju indijski oraščići. Svi kineski restorani u Zagrebu drže ovo jelo na menijima jer se masovno prodaje, ali nijedan se ne trudi podići ga na malo višu razinu.

Salatu od algi, ili salatu od piletine i kikirikija, krajnje jednostavno jelo koje na papiru zvuči čak i banalno, u Asiji kombinacijom tekstura, čvrstom piletinom, hrskavim kupusom i kremastim kikirikijem, uz malo čilija ili umaka pretvore u pravo veselje. Šteta da takav pristup nemaju sa svim jelima. Vinska lista je pristojna u sekciji domaćih bijelih vina, s Coronicinim i ozlovićevim malvazijama, Korakovim sauvignonom i Krauthakerovim graševinama, totalno zastarjela na domaćim crnim vinima, a među stranim vinima može se odabrati par dobrih, dok je izbor vina na čaše dosta loš. Dim sum, tie pan, piletinu s indijskim oraščićima i pića platili smo 230 kuna.

Asia je solidan, komercijalan, pouzdan i odavno uhodan biznis koji je trasirao put etničkim restoranima u Zagrebu. No, već je odavno i vrijeme da se Asia restorani pomaknu prema sadašnjosti. Veći dio publike etničkih restorana uvijek će tražiti lokalizirane okuse i biti zadovoljan osrednjim sastojcima dok su cijene povoljne, ali restorani ne napreduju i biznisi ne rastu na toj publici, već na onoj koja je spremna platiti za bolje sastojke, autentičnije okuse i iskrenije kuhanje. Tu rizik mora preuzeti restorater. A iskustvo zadnje dvije godine pokazalo je da se rizik ambicioznijeg kuhanja, barem na zagrebačkoj sceni, itekako isplati. Kao stari gosti, na proslavama kineskih novih godina, posebnim večerima i otvaranjima Asijinih restorana, bezbroj smo se puta uvjerili s koliko autoriteta, osjećaja i raskoši tamo znaju kuhati razne regionalne kineske kuhinje. Godinama priželjkujemo da ekipa iz Asije svoje stvarno znanje učini dostupnim i ostatku zagrebačke restoranske publike. Uvjereni smo da bi bili sretni s odgovorom. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.