Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

BONTON ZA GOSTE (NASTAVAK) Ekstremni primjeri onoga što se ne smije raditi u restoranima

valentinovo-restorani

Danas smo na vratimo jednog street fooda kraj Boquerije u Barceloni ugledali neobičan i indikativni natpis: “It is not allowed to bring food from other establishments.”(Nije dopušteno unositi hranu iz drugih restorana). Ovo bi, naravno, trebalo biti samorazumljivo, ali nije, o čemu svjedoči ne samo natpis iz bara u Barceloni, nego i nekoliko primjera u koje smo se sami uvjerili tijekom dugogodišnjeg posjećivanja restorana u Hrvatskoj i inozemstvu. Stoga donosimo tri primjera ekstremnog kršenja elementarnih pravila ponašanja u restoranima. kakve si ni jedan gost ne bi smio dopustiti.

1. Nitko, zaista, ne smije donositi hranu u restorane

Prije više od deset godina, dok je bio na vrhu političke i financijske snage, Željko Kerum znao je sjediti u Esplanadi i naručivati da mu se ondje donese janjetina iz Trnjanke. Ovaj je slučaj svakako najekstremniji, sli nije usamljen. Često smo vidjeli kako poneki gosti u restorane donose svoje suho meso ili sireve, što je sve potpuno nedopustivo. Restoran je mjesto koje priprema, poslužuje i naplaćuje hranu,te doista ni jednom gostu nikad  ne bi smjelo pasti napamet da u restoran donosi svoju hranu.

2. Pitanje higijene i pristojnosti

Nedavno smo u jednom zagrebačkom restoranu gledali kako gošća iz torbice vadi četku, pa se zatim češlja za stolom. Ovo je apsolutni no no. Uistinu ne želite da vaša kosa završi u vašem ili bilo čijem tanjuru. Ako morate popraviti frizuru, prošećite do toaleta, ali se baš nikada ne pokušavajte počešljati za stolom. To je jednako nepristojno kao da ste u steakhouse donijeli vlastiti biftek, i k tome je još jako nehigijenski.

3. Videopozivi su zabranjeni

Vremena kad se u restoranima nisu smjeli koristiti mobiteli davno su prošla. Danas većina restoratera jedva čeka da izvadite telefon i fotografirate njihova jela, pa da ih stavite na Instagram ili Facebook. Budući da su mobiteli dobrodošli u restoranima, nitko se više ni ne osvrće kad pišete mailove ili poruke. Prigušeni telefonski razgovor nije okej, ali se može tolerirati. Međutim, komunikacija FaceTimeom, kojoj smo svjedočili ovih dana u jednom luksuznom restoranu u Barceloni, potpuno je nedopustiva. Koristite li u restoranu videopoziv, restoran pretvarate u konferencijsku salu, što je jednako nepristojno i prema svim drugim gostima, i prema restoranskom osoblju.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.