Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vinarija Kolarić upravo je lansirala sivi pinot Amfora 2017. i pjenušac od sivog pinota Blanc Nature

kolaric-sivi-pinot-amfora

Franjo Kolarić s Plešivice čvrsto je odlučio postati hrvatski šampion sivog pinota. Sivi pinoti pod etiketom Coletti uredno se toče u mnogim hrvatskim restoranima i hotelima, uključujući Esplanadu. Zanimljivo je da se Coletti sa sivim pinotima i pjenušcima probio i na niz vinskih karti na Jadranu.

Ovih je dana gospodin Kolarić u svojoj afirmaciji sivih pinota otišao korak dalje . Na tržište su upravo došli sivi pinot iz Amfore iz 2017. godine, u lijepoj i vrlo teškoj keramičkoj boci, i pjenušac Blanc Nature, proizveden od sivog pinota.

kolaric-blanc-nature

Amfora iz 2017. punjena u istu buteljku u kakvu legendarni Austrijanac Gunrot Heinrich puni svoje macerate, izvrsno je vino neobične elegancije za svoj žanr. Ono je narančasto zlatno, s bogatim bouquetom kojim dominiraju slatki i zemljasti začini uz nijanse sušenih kora naranče i mandarine. Potpuno je uljaste, glatke teksture, velikog tijela (14 posto alkohola) i intenzivnog, dugog okusa, koji se dijelom podudara s aromama.

Amfora Coletti perfektno je izbalansirana, što je čini jednom od rijetkih hrvatskih elegantnih oranža. Riječ je o najboljem hrvatskom sivom pinotu, uz onaj Ipšin, koji je također maceriran .

Blanc Nature netipično je bogat i zaokružen za pjenušac s oznakom nature ( što bi trebalo značiti da je napravljen bez dosagea ). Radi se o vrlo profesionalno proizvedenom pjenušcu punog tijela i dugog, lijepog perlanja, koji pokazuje ne baš uobičajeno lice sivog pinota.

Vinarija Kolarić dobro je uočila nišni prostor na hrvatskom vinskom tržištu: kod nas se nitko ozbiljno ne bavi sivim pinotom, sortom koja je prije dvadesetak godina, zahvaljujući vinima iz Goriških brda, bila iznimno popularna u hrvatskim restoranima. Kolarić sve uspješnije ispunjava tu nišu pinotima koji se po stilu nalaze negdje izmedju alzaških (uljastost, viši alkoholi ) i sjevernotalijanskih.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.