Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Na najspektakularnijoj olfaktivnoj večeri dosad, Noel će predstaviti svoj parfem

noel-parfemi-g

Zagrebački Noel jedini se u Hrvatskoj upustio u jednu od najzahtjevnijih novijih restoranskih formi, olfaktivne večere. Riječ je o večerama na kojima jela umjesto vina prate parfemi. Temeljene na novim znanstvenim otkrićima i kulinarskim istraživanjima, olfaktivne večere koriste luksuzne nišne parfeme kako bi pojačale doživljaj okusa i gostima omogućile novi način uživanja u hrani.

Spajanje parfema i hrane zvuči kontraintuitivno. No, prve dvije olfaktivne večere priređene u Noelu pokazale su da je razlog samo to što nismo navikli na tu kombinaciju. Večera koju priređuju 27. studenog, s pet slijedova i pet luksuznih parfema, bit će najambicioznija dosad.

Mirisanje parfema u mozgu aktivira receptore koji se inače ne uključuju kad jedemo, i tako pojačavaju doživljaj jela i koktela koji se na parfemskim večerama poslužuju umjesto vina (vino je posve nepogodno za ovu formu). Noelov barmen Karlo Ferenčak upravo je za olfaktivne večere napravio neke od svojih najboljih koktela.

Chef Goran Kočiš i Juraj Sotošek Rihtarec

Svaki slijed kreira se prema mirisnoj strukturi parfema. Prije jela, gosti mirišu esencije od kojih su parfemi napravljeni, zatim same parfeme, a onda se poslužuju hrana i kokteli koji zaokružuju aromatiku i nadopunjavaju je okusima. Ovaj ritual izaziva eksploziju okusa i mirisa i posve drugačije restoransko iskustvo. Više o olfaktivnim večerama u Noelu možete pročitati OVDJE.

Koncept olfaktivnih večera Noel je pokrenuo u suradnji s Jurajom Sotošekom Rihtarcem, jednim od vodećih hrvatskih stručnjaka za parfeme i osnivačem Olfaktivnog Dizajna, tvrtke specijalizirane za superluksuzne mirise. Ova suradnja na večeri 27. studenog na kojoj će gostovati slavni španjolski parfumer Ramona Monegal, kulminirat će predstavljanjem Noelova parfema, kojim se zaokružuje identitet prvog zagrebačkog Michelinova restorana.

Noelov parfem, koji potpisuju Monegal i Sotošek i Rihtarec, povezivat će Noel i Noel Buje u hotelu San Canzian, a chef Goran Kočiš koristit će parfemsko ulje u Noelovim čokoladnim pralinama. Korištenje parfema u čokoladi prilično je zahtjevna disciplina, kojom se dobiva posve nova dimenzija čokolade, u što smo se prošlog ljeta imali prilike uvjeriti na kušanju čokolade koju je Monegal napravio s velikim španjolskim čokolatijerom Enricom Rovirom.

Ramon Monegal dolazi iz duge obiteljske linije parfumera. Barcelona je uz Pariz tradicionalni svjetski centar parfumerstva. Moćni, poetični, zanatski besprijekorni niche parfemi pod Monegalovim imenom proslavili su se sredinom 2000-tih, nakon što je on već izgradio profesionalni status kao kreativni direktor i potpredsjednik glasovite španjolske kuće Myrurgia koja je u vlasništvu Monegalove obitelji postala i španjolska kraljevska parfumerija.

ramon-monegal-parfumer
Ramon Monegal

Noelov parfem nije prvi Monegalov miris inspiriran hrvatskom gastronomijom. Prije nekoliko godina kreirao je parfem posvećen istarskoj malvaziji, nakon što je prvi put probao Kozlovićevu Santa Luciju.

Gosti prve dvije olfaktivne večere bili su dugogodišnja Guerlainova direktorica razvoja Sylvaine Delacourte i kultni švicarski parfumer Andy Tauer. Olfaktivne večere koje Noel priređuje u suradnji s Jurajem Sotošekom Rihtarcem i vodećim europskim parfumerima, najambiciozniji su format na domaćoj restoranskoj sceni, i jedan od malobrojnih događaja koji hrvatske restorane svrstavaju u relevantne svjetske trendove.

OLFAKTIVNA VEČERA S RAMONOM MONEGALOM

Noel, Zagreb

27. studenog 2019. u 20:00

Rezervacije

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.