Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Vivatovom wine baru probali smo izvrsne nove berbe velikih vina kuće Antinori

antonori-vivat

Federico Harraserer, Antinorijev prodajni predstavnik za ovaj dio Europe, u Vivatovom winebaru u Martićevoj ulici održao je dvije prezentacije recentnih berbi jedne od najvažnijih toskanskih i talijanskih vinarija. Predstavljeno je istih dvanaest vina, no zbog velikog interesa ugostitelja i novinara, prezentacija se morala održati u dva termina, u utorak popodne i srijedu ujutro.

Mladi šarmantni gospodin Harraser prvo je govorio o povijesti Antinorija, koja seže u četrnaesto stoljeće, i o brojnim njihovim brendovima. Upozorio je da na nekim od važnijih Antinorijevih vina uopće ne piše Antinori, poput izvrsnih barola tradicionalne vinarije Prunotto, koju su Antinoriji kupili prije mnogo godina, ali nisu mijenjali mnogo u njenom vinskom rukopisu. Harraser je posebno naglasio da je Antinori usprkos golemom i globalnom opsegu poslovanja i dalje tvrtka isključivo u obiteljskom vlasništvu. Danas, u vrijeme kad se svjetska vinska industrija korporatizira opasno brzim tempom, ta činjenica uistinu jest iznimno važna.

Na jednosatnom kušanju probali smo prvo tri bijela vina, a zatim devet crnih.

Među bijelim vinima moramo izdvojiti još jednu uspjelu berbu velikog Cervaro della Salla iz Umbrije. Cervaro della Salla spada među klasike talijanske vinske industrije. Riječ je o jednom od najboljih talijanskih chardonnaya (u vinu se nalazi sedam do deset posto grechetta, zavisno o berbi) koji je zadnjih godina radikalno smršavio. Naime, starije berbe ovog luksuznog vina imale su puno više vanilije i nešto više alkohola. Moderni Cervaro della Salla sadrži diskretnih 12 posto alkohola, i tek ponešto tragova novog hrasta.

Cervaro della Salla iz 2017. godine prepun je citrusa, zelenih jabuka i krušaka, s jakim mineralnim završetkom koji gotovo da asocira na Chablis. Vino je, umjerenom alkoholu usprkos, prilično moćno i čvrsto strukturirano, te može trajati još barem petnaestak godina. Ovaj zaista izvrsni Cervaro della Salla, na policama košta 360 kuna.

U nizu od devet crnih vina, prvo je zabljesnuo Tignanello iz 2016. godine. Tignanello je, kako znamo, jedan od prvih, originalnih supertoskanaca, a njegove recentne berbe također su krenule prema suzdržanostikad je riječ o voću i dimu, i snazi kad je riječ o strukturi i teksturi. Tignanellom iz 2016. jako dominira sangiovese (premda blend sadrži oba caberneta) vino je vrlo intenzivno i kompleksno na na nosu, s mješavinom luxardo višanja, makije, crne čokolade i sasvim malo dima. Prilično je elegantno, premda još uvijek žestoko taninizirano u ustima. Riječ je o plemenitom i autentičnom iskazu terroirskog sangiovesea, koji opravdava svoju golemu svjetsku popularnost. Tignanello iz 2016. godine u trgovinama košta 750 kuna, ali će se vjerojatno vrlo lako prodati, jer su količine koje je hrvatsko tržište dobilo razmjerno male.

Guado al Tasso, Antinorijevo veliko vino iz Bolgherija, cuvee je cabernet sauvignona, merlota i cabernet franca (petit verdot izbačen je prije nekoliko godina). Guado al Tasso najintenzivnije je i najstaromodnije vino koje smo jučer probali u Vivatu. Ono je autentična južnjačka voćna bomba, s puno alkohola, s prekrasnom tamnorubinskom bojom i voćno-zadimljenim okusom koji traje minutama. Guado al Tasso iz 2016. godine kao da je napravljen prema kriterijima Parkerovih knjiga iz devedesetih godina, što ipak ne smeta. Vino je naprosto fenomenalno. Usto, za razliku od Tignanella može se piti odmah . Sasvim je logično da je Guado al Tasso dobio 98 bodova i kod Roberta Parkera i kod Jamesa Sucklinga. Riječ je o vinu koje apstrahira trendove. Guado al Tasso košta 750 kuna, kao i Tignanello.

Prunottov Barolo Bussia iz 2012. godine vino je, pak, za današnje ukuse. Ono je još prepuno tanina, ima opako kiselu kičmu i prepoznatljive arome kože, ljubičica i suhih ruža. Premda star sedam godina, ovaj izvrsni barolo doima se kao da je buteljiran ovog proljeća. Kladili bismo se da će trajati još tridesetak godina, što cijenu od 455 kuna čini odličnom vrijednošću za novac. Među manjim Antinorijevim vinima posebno nam se svidio chianti classico Marchesi Antinori Riserva iz 2016. godine. Riječ je o sočnom, komunikativnom, a opet kompleksnom vinu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.