Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U zagrebačkom Noelu sinoć smo pojeli prvoklasnu kasnoljetnu večeru s nešto briljantnih vina

noel-tuna

Druga polovica kolovoza tranzicijsko je razdoblje za fine dining restorane. Chefovi pripremaju nove menije za rujan, kad će se gosti vratiti s mora i kad, uostalom, nastupa nova gastronomska sezona.

Zato se u kasno ljeto u fine dining restoranima na kopnu kuha ponešto konvencionalnije i suzdržanije: riječ je, nogometno govoreći, o pripremnim utakmicama uoči početka novog velikog natjecanja. U zagrebačkom smo se Noelu sinoć uvjerili da se i pripremne utakmice mogu vrhunski odraditi, uz odgovarajuće preduvjete. U restoranskom poslu to su vrhunski sastojci.

noel-pastrva

Sashimi od jadranske tune, uključujući otoro koji se topio u ustima, bio je toliko ukusan i dobro prezentiran da sam po sebi opravdava bar nekoliko krakova Noelove Michelinove zvjezdice. Uz ovaj spektakularni sashimi servira se slana pjenasta krema od sojinog umaka puna umamija, koja je ionako izvrsnom jelu dala dodatni dodir pravog fine dininga.

Drugi jelo koje nas je sinoć impresioniralo bio je rižoto. Zna se da u Noelu pripremaju jedan od najboljih rižota u Hrvatskoj. Među ostalim, za rižoto koriste 18 mjeseci odležanu carnaroli rižu. Ali, sinoćnji je rižoto specijalnim učinila posve neodoljiva kombinacija svježih, slatkih i mirisnih marelica i opakog slanog roqueforta. 

noel-rizoto

Uz mirnu večeru na Noelovoj terasi popili smo buteljku klasičnog  Pieropanovig Soavea La Rocca iz 2013.godine, da bi zatim prešli na fenomenalnu Podveršičevu Rebulu koja se toči na čaše. Podveršič na čaše? To do sinoć u Zagrebu nismo vidjeli. Svaka čast. .

Za dva tjedna Noel bi trebao predstaviti nekoliko novih jela. Bit će zanimljivo vidjeti kako će obnovljeni jelovnik funkcionirati u trenutku dok su vrijeme i koncentracija jednog od Noelovih pokretača, sommeliera Ivana Juga, podijeljeni između Istre i Zagreba.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.