Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Bavette steak vjerojatno je najjeftiniji vrhunski komad govedine koji možete ispeći. Ako znate kako (RECEPT)

bavette-g

Bavette steak dugački je tanki i uglavnom nemasni potrbušni mišić. Bavette je francuski izraz za flank steak. Premda postoje mišljenja da bavette i flank nisu isto nego da su tek slični, veći dio literature navodi ih kao isti rez. U trgovanju govedinom bavette i flank najčešće su sinonimi. Bavette se u engleskom restoranskom i gastronomskom jeziku često označuje kao butcher’s cut, mesarov komad. Legenda kaže kako su mesari često ostavljali bavette za sebe, jer se radi o posebno slasnom dijelu životinje, koji, međutim, treba znati pripremiti.

bavette-rez

Bavette, naime, ne podnosi ni minutu predugo pečenje, u što smo se uvjerili pretprošli tjedan u zagrebačkom steakhouseu Oxbo, gdje su nam ga žestoko prepekli, pa je meso postalo rubno podnošljivo i žilavo. Ali, kad se pripremi kako treba, a to znači najviše po tri do četiri minute sa svake strane, na najvrućoj mogućoj površini, bavette zaista spada među najukusnije steakove koji se mogu kupiti u Hrvatskoj.

Bavette ima još dvije strateške prednosti. On je gastronomski versatilan: možete ga pripremati i tanko narezanog u woku ili curryju, ili ga satima dinstati na vrlo niskoj vatri.

bavette-meso

Druga bavetteova strateška prednost je njegova cijena. U Metroovoj gastronomskoj liniji Chef, irski bavette (flank steak ) košta između 86 i 100 kuna za kilogram, što je otprilikedvostruko jeftinije od bifteka. Stoga bi bilo logično da puno više hrvatskih restorana poslužuje bavette, jer ispravno pečeni bavette omogućuje uživanje u onom pravom, jakom okusu govedine, uz značajno niži food cost od većine drugih rezova. Važno je naglasiti da bavette nije vezan uz kost, što znači da je skoro sve meso iskoristivo, baš kao kod bifteka.

bavette-tava

Za ovaj smo tekst posudili ljetni recept Nigela Slatera, čuvenog britanskog gastronovinara i televizijskog prezentera vrhunske hrane, koji smo donekle adaptirali. Recept je originalno objavljen u londonskom Guardianu.

Bavette s grilla, patlidžani i paprika

Za dvije osobe

bavette-peceni

Sastojci

  • Bavette od pola kilograma

Za marinadu

  • 10 grančica limunske majčine dušice
  • 5 grančica mažurana
  • 3 grančice ružmarina
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 mali svežanj peršina
  • puno maslinova ulja

Za pečeno povrće

  • 3 velike crvene paprika
  • 2 velika patliđana
  • 6 režnejva češnjaka
  • 2 glavice luka

Prvo pripremite marinadu. Poskidajte listiće s grančica mažurana i limunskog timijana, pa ih stavite na dno plitke zdjele, dovoljno dugačke da u nju stane bavette. Nasjeckajte iglice ružmarina, pa ih dodajte majčinoj dušici i mažuranu. Fino nasjeckajte peršun i češnjak, pa pomiješajte s drugim biljem, skupa s puno crnog, grubo mljevenog papra i s maslinovim uljem.

Uvaljajte bavette u marinadu, pa ga odložite na hladno mjesto na nekoliko sati. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Ubacite u pećnicu patlidžane, paprike i cijele režnjeve češnjaka, zajedno s nešto maslinova ulja. Pecite sat vremena, pri čemu patlidžane i paprike morate bar jednom okrenuti. Kad paprike pocrne, a patlidžani postanu mekani, izvadite iz pećnice. Paprike ogulite, pa ih izmiksajte da biste dobili pire. Meso patlidžana izvadite žlicom. Pulpu pečenog češnjaka istisnite u meso patlidžana, posolite i pomiješajte, da biste dobili grubu teksturu. Dodajte najboljeg, pikantnog maslinova ulja.

Umijašajte pire od paprika u patlidžane. Ugrijte roštilljsku tavu ili rešetku za roštilj najvruće što možete. Stavite na rešetku meso, sa svim komadićima marinade koji su se zalijepili na meso, pa pecite tri minute. Okrenite, i pecite još tri minute. Stavite na vrući tanjur, poklopite, i pustite meso da se desetak minuta odmara. Narežite bavette na debele šnite, koje moraju imati crveno ružičastu boju. Pospite krupnom morskom ili himalajskom solju. Složite fete bavettea na patlidžane i paprike pa servirajte.

Ovaj sadržaj realiziran je u suradnji s Metro Cash & Carry Hrvatska.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.