Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Tvornica pljeskavica Kosta i dalje je jako dobra, no puno toga bi trebalo promijeniti

kosta-sala

U ponedjeljak oko jedan u Tvornici pljeskavica Kosta vladao je malo jači kaos. Skoro svi stolovi bili su zauzeti. Autoritativni sredovječni konobar s gardom momaka iz Petera Lugera koji piju bourbon za vrijeme servisa, suvereno je i hladno raspoređivao goste bez rezervacija po preostalim stolicama, da bi u kratkim pauzama izlazio na terasu povući dim ili dva, primao telefonske rezervacije, odgovarao na pitanja o cijenama i objašnjavao ljudima da Kosta nema dostavu, puneći tacne bocama i čašama.

kosta-stol

Kosta je prepun zbog tri razloga. Prvo, Hrvati obožavaju goleme porcije, a Kostini normativi vrte se između 300 i 450 grama za meso s roštilja, te oko 250 grama za priloge. Svemu treba dodati i velike lepinje.

Drugo, te su bakanalije zaista jeftine: osim raznih vješalica, lungića i svinjskog file minjona ništa ne košta više od 50 kuna. Treće, mljeveno meso zaista je izvrsno, i u okusu i u teksturi.

Jeli smo ćevape i trio pljeskavica: svaki komad mesa imao je rahlu teksturu i snažan okus po govedini pomiješan sa slasnim roštiljskim dimom, bez ikakvih primjesa češnjaka i drugih invazivnih začina kojima nije mjesto u pljeskavicama.

Kosta ne zamrzava meso i oblikuje ga ručno. To su njegove strateške prednosti pred drugim zagrebačkim roštiljarnama. Cijene, porcije i meso snažni su Kostini argumenti. Ali, danas to više nije dovoljno.

Kako bi ostao konkurentan na zagrebačkom restoranskom tržištu, Kosta bi morao unaprijediti čitav niz segmenata svog biznisa. Prije svega, morao bi što prije uvesti craft piva jer stvarno ne želimo piti Pan uz Kostine divote. Zatim, TPK bi morala uvesti barem pet do šest korektnih buteljki i osigurati nešto pristojnih čaša za vino. Nadalje, moraju nabaviti dobro maslinovo ulje. Kosta je valjda jedini restoran u Zagrebu koji ne drži maslinovo ulje. Budući da nude sedam ili osam salata, maslinovo ulje im je upravo neophodno.

Naposljetku, Kosta bi morao kupiti nešto zaista ljuto, jer je njegova tucana crvena paprika tek blago pikantna, a nipošto ljuta. Preporučujemo Tabasco Habañero ili jedan od umaka iz portfolija Volim ljuto. Uz ovu blagu modernizaciju, Kosta bi još godinama mogao vladati zagrebačkim dimom, ugljenom i drvetom.

TVORNICA PLJESKAVICA KOSTA

Savska 135, Zagreb

HRANA -4/5  PIĆA 1/5  AMBIJENT 3/5  POSLUGA -4/5

kreditne kartice Visa, Mastercard, Maestro

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.