Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Franko’s je prva zagrebačka pizzeria koja je probila granicu od 100 kuna za pizzu. Zasad je prepuna

frankos-pizza-broccoli

Pizza u Franko’s Pizza & Baru u zagrebačkoj Branimirovoj ulici, prilično je ukusna i jako komplicirana. Jelovnik se sastoji od dvanaest slanih i jedne slatke pizze, koja sadrži kestene, sotirane kruške, perlice od balsamica s narom i sušeno cvijeće. Sve su pizze napoletane, a recepture za tijesto napravio je Marin Vanjak, čovjek koji je izmislio O’Haru, a sada obavlja čitav niz konzultantskih poslova u cijeloj zemlji.

Mi smo u nedjelju za ručak naručili Broccoli Butchers i Meet The Smoke. Broccoli Butchers počinje namazom od žute bundeve (umjesto umaka od rajčice) pa se na pizzu još stavljaju ricotta, cvjetovi brokule, svježa svinjska kobasica, flor di latte, mozzarella i niti pepperoncina, koji cijelu pizzu u čine vizualno jako efektnom, te svježi bosiljak. Meet The Smoke može se pohvaliti dimljenom bivoljom mozzarellom, odležanom govedinom, polusušenim rajčicama i karameliziranim lučicama.

franko-pizza-g

Broccoli Butchers košta 95, a Meet The Smoke 98 kuna. Što nisu najskuplje pizze kod Franka. Najskuplja je Il Respiro del Mare s jadranskim kozicama, polusušenim rajčicama, limetom, svježim bosiljkom, perlicama od balsamica i bivoljom mozzarellom, za 112 kuna. Sto kuna prešla je i Wild, Wild Boar, na koju se među ostalim stavljaju mortadela od vepra s tartufima i krema od pistacija. Ta pizza košta 105 kuna.

Franko’s Pizza and Bar prva je zagrebačka pizzeria koja je probila granicu od 100 kuna za pizzu , za jednu osobu. Svejedno, otkako se otvorio, ovaj sjajno uređeni party prostor u Branimirovoj ulici, koja se iz tvorničkog pretvara u kvart više srednje klase, stalno je pun.

U subotu nismo rezervirali, pa su nas vrlo ljubazno i profesionalno izbacili. U nedjelju smo došli s rezervacijom, pa smo gledali kako izbacuju još barem desetak ljudi koji se nisu sjetili nazvati prije odlaska na ručak..

frankos-pizza-smoke

Okej, Franko ne drži samo ekscentrične pizze. Karta počinje s Marinarom, koja košta 56 kuna, a nastavlja se s Margheritom za 64 kune. No, sve druge pizze koštaju iznad 76 kuna, dok se srednja vrijednost kreće negdje oko 90 ili 95 kuna.

Sama pizza zasad je vrlo dobra, ali još nije izvrsna. Vjerojatno i pizzaiolima i peći treba nešto vremena da se uštimaju. Franko’s je, naime, otvoren prije tri dana.

Hrabre recepture uvijek nas vesele, ali namaz od žute bundeve umjesto rajčica nije baš najbolje funkcionirao u kombinaciji s izdancima brokule, jer je presladak. Da su niti čilija bile malo ljuće, ta bi međuigra imalo nešto više smisla. Slatkoća lučica i rajčica na drugoj pizzi dobro su se složile s dimljenim okusima.

Zanimljivo je, usput govoreći, da svega nekoliko pizza koristi umak od rajčica. Ostale su bijele, s raznim nadjevima. Meet The Smoke bila je mnogo uspješnija od Broccoli Butchera, i po okusima, i po teksturi tijesta.

Karta pića apsolutno je senzacionalna. Nikada i nigdje nismo vidjeli pizzeriju koja na čaše toči dva od najboljih neovisnih šampanjaca na svijetu: Eric Rodez i Larmandier Bernier. Nismo mogli odoljeti, pa smo naš nedjeljni ručak u kvartovskoj pizzeriji počeli s par čaša Erica Rodeza. Za one koji žele ozbiljan šampanjac na buteljke, tu je još i Egly-Ouriet.

Pizze i kokteli – meni

Pizzeria čija lista šampanjaca podsjeća na Noel ili Plavi podrum, može se pohvaliti i odličnim izborom mirnih vina, koji uključuje Benvenutija, Hugel, Marjana Simčiča, Willima Fevrea , Claia i Nericu. .Nažalost , zapravo ne Nericu. Premda na karti piše Pošip Nerica, kad smo ga naručili pokušali su nam natočiti jedan od najgorih zadružnih pošipa kojeg im je valjda neki distributer uvalio umjesto Nerice.

Šteta je što se u uz tako dobra i distinktivna vina ne može pojesti i nešto lakše od pizze; par salata, sushija , sashimija, carpaccia ili vrhunskih pršuta i kobasica, dalo bi puno više komercijalnog doprinosa Frankovoj reprezentativnoj vinskoj karti. O foie gras da ne govorimo.

Lista žestokih pića dostojna je velikih hotelskih barova, dok se na listi koktela, uz klasike, ističu spritzevi, format koji bi trebao dominirati ovog ljeta.Na kraju, kao jak naglasak valja istaknuti činjenicu da je za kolače zadužen Robert Hromalić.

Franko’s Bar and Pizza neobično je napredan i hrabar koncept. Riječ je o jednom od najambicioznijih projekata u zagrebačkom i hrvatskom ugostiteljstvu unatrag najmanje deset godina. Ako Franko’s prođe, bit će to pokazatelj da je Zagreb skupio kritičnu masu publike koja je kadra platiti visoku cijenu za nešto što zaista vrijedi.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.