Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Masterclass Rizmanovog plavca Primus prepunio je veliku dvoranu zagrebačkog hotela DoubleTree

rizman-primus-tasting

Na vinskim se radionicama uglavnom okupi dvadeset do trideset ljudi, katkad pedesetak. Više jedino ako je masterclass posvećen legendama domaće vinske scene, poput Enjingija ili Coronice.

Na sinoćnjem vertikalnom kušanju Rizmanovih plavaca, održanom u sklopu Vinartova Grand Tastinga, prilično velika dvorana na drugom katu zagrebačkog hotela Doubletree Hilton, bila je puna do zadnje stolice. Ondje su se okupili neki od vodećih naših sommeliera ( Lasan, Šram, Meštrović), niz ljudi iz trgovine vinom i dosta novinara. Toliki interes govori i o dobrom statusu vinarije Rizman u profesionalnoj javnosti, ali i o važnosti samog Grand Tastinga koji je prerastao u središnju hrvatsku vinsku smotru.

rizman-komarna
Komarna

Pretpostavljamo, uz to, da je posjetitelje privukla i sama Komarna, prekrasno malo vinogorje blizu Pelješca, s terroirom sasvim drukčijim od pelješkog i sa samo četiri veća proizvođača. Uz Rizmana obitelji Štimac, tu su još Saints Hills Ernesta Tolja sa Svetim Rokom, Volarević i Terra Madre.
U Hiltonu smo jučer probali plavce Primus iz 2009, 2011, 2012 i 2015.godine.

Svi oni pokazuju glavne značajke terroira Komarne: herbalnost i svježinu netipičnu za većinu vina napravljenih od malog plavca. Najbolji su dojam ostavile 2009, kao bogato, zrelo vino koje još nije prošlo svoj vrhunac, i 2011. koja optimalno spaja svježinu, koncentraciju, kompleksni herbalno voćni bouquet i slasne okuse tamnog ljetnog voća.

Damir-Štimac
Damir Štimac

Berba 2015. jest premlada, ali nam se već sada prilično svidjela opet zbog dobrog odnosa svježine i koncentracije. Osim plavaca, sinoć je u Hiltonu predstavljena i elitna Rizmanova etiketa St, Michael, pod kojom je ovaj put završio syrah iz 2016. (St.Michael će mijenjati sadržaj: radi se o malim količinama najuspješnijeg vina iz pojedine berbe). Premda još pomalo sirov, syrah nas je oduševio svojom naglašenom energijom i raskošnim aromama i okusima. Za dvije do tri godine St. Michael Syrah iz 2016. morao bi postati veliko vino.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Masterclass Rizmanovog plavca Primus prepunio je veliku dvoranu zagrebačkog hotela DoubleTree

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min