Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

Revolucija kruha koja je upravo počela jedan je od najvažnijih događaja u hrvatskoj restoranskoj industriji.

Još lanjske godine najbolji se kruh na zagrebačkom području mogao pojesti u domu obitelji Tomac, jer se Martina Tomac, supruga vodećeg hrvatskog proizvođača pjenušavih vina, s puno strasti, talenta i volje za učenjem bacila na visoku zanatsku vještinu pripreme startera, tijesta i pečenja kruha. S fantastičnim rezultatima. Kvalitetu svojih kruhova gospođa Tomac pripisuje mentorstvu Hrvoja Petrića, čovjeka koji u funkciji konzultanta i promotora nosi dio zasluga za novu revoluciju kruha u hrvatskim restoranima.

Drugi najbolji kruh u gradu bio je bijeli hrskavi baguette iz autentične artizanske pekarnice Korica, dok su restorani žestoko zaostajali.
Onda je prošle jeseni započela zagrebačka i hrvatska revolucija kruha. Sve više restorana prestaje koristiti mrtvo brašno, aditive i polugotove kruhove i peciva iz uvoza. Umjesto toga, ambiciozniji restorani počeli su njegovati vlastite startere i peći različite vrste ozbiljnih,gustih kruhova s jakim okusima i neodoljivo hrskavim koricama, koji vas čim sjednete u najvišem stilu uvode u svijet fine hrane.

Važno je reći da se hrvatska revolucija kruha ne odnosi samo na gastronomske restorane. Uskoro se, naime, očekuje otvorenje bistroa i pekarnice Bread Club na Trešnjevci, a restorani koji se obraćaju najširoj publici poput zagrebačkog Publica, umjesto običnog kruha poslužuju, primjerice, izvrsne vruće pozzette. Evo liste restorana glavnih junaka hrvatske revolucije kruha

1. NAV, Zagreb

nav-kruh

Nav peče najmanje tri vrste kruha. Zasad su nas se najviše dojmili vrlo gusti, teški kruh s bučom i lepršavi flatbread koji se poslužuje s pireom od pečene paprike.

2. Pelegrini, Šibenik

pelegrini-kruh

Pelegrini već godinama radi na originalnim starterima. Dio Pelegrinijeva znanja navodno je ugrađen i u selekciju kruhova Ane Roš.

3. ManO2, Zagreb

mano2-kruh

ManO2 odnedavno peče najslasniji sourdough u Zagrebu. Prije mjesec dana slistili smo cijelu košaricu. Problem ovako veličanstvenih kruhova jest u tome što vas prejedu, pa ne možete naručiti baš puno druge hrane.

4. Noel, Zagreb

clai-noel8

Noel već godinama radi najbolje grisine, brioše i focaccie u Zagrebu. Budući da sve to pojedemo kao couvert ili uz predjelo, već dugo se nismo uspjeli probiti do tamnih kruhova.

5. Zinfandel’s, Zagreb

zinfandel-kruh

Novi kruhovi Ane Grgić , osobito oni s ružmarinom i batatom, dramatično su poboljšali Zinfandel’sov couvert i podigli opću sliku o Esplanadinim gastronomskim ambicijama.

6. Pod zidom, Zagreb

pod-zidom-kruh

Nova serija izvrsnih kruhova u bistrou Pod zidom, može imati bitan utjecaj na cijelu hrvatsku restoransku scenu, jer je riječ o prvom bistrou koji peče gastronomski kruh.

7. Plavi podrum, Volosko

Kao i u mnogočemu drugom, Plavi podrum bio je avangardan i u krušnim pitanjima. Sve dok nije počela hrvatska revolucija kruha, njihovi crni i zeleni kruhovi bili su uvjerljivo najbolji među svim domaćim restoranima.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.