Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

EN PRIMEUR 2019. Lanjska berba dala je jako dobre malvazije

grimalda-vinograd

U ponedjeljak je u zagrebačkoj Esplanadi održan već tradicionalni en primeur malvazija: riječ je o najbolje organiziranim predstavljanjima mladih vina u Hrvatskoj. Stručnu prezentaciju održao je Mario Staver, koji je uz niz grafikona detaljno opisao meteorološke uvjete u istarskim vinskim terroirima u 2017. godini.

Zajednička značajka lanjske vinogradarske godine u Istri jesu rani i vrlo rani datumi berbi, zbog visokih ljetnih temperatura. U rujnu su temperature naglo pale, što znači da ni vina napravljena od kasnije branog grožđa nisu pretjerano alkoholna.

Gospodin Staver zaključio je da vina iz 2018. imaju tipične, limunsko žute boje i snažne voćne arome (breskve, jabuke, tropsko voće) koje se isprepliću s cvjetnim aromama (akacija, bijelo cvijeće) i s herbalno-cvjetnim nijansama. Prošlogodišnje malvazije pokazuju puno mineralnosti i svježine, što znači da bi morale trajati dulje od jednog ljeta.

Mi smo i prije en primeura probali ponešto malvazija iz Zapadne Istre. I Claiev Sveti Jakov i Cattunarova Crna zemlja i Coronicino vino, doimali su se vrlo obećavajuće. Čini se da bi se lanjska berba mogla pokazati jednom od najboljih u Istri u ovom desetljeću.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.