Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vlasnici su se promijenili, ali je zagrebački Sheraton i dalje beskrajno dosadan

sheraton

Zagrebački Sheraton nema osobito dugu povijest, ali je ona zato važna, uzbudljiva i društveno poučna. Profesionalno gledajući, Sheraton je u 90-tih godinama bio dom grupi jako talentiranih chefova, poput Dina Galvagna, Petre Jelenić i Toma Gretića. Iza šankova stajao je briljantni Zlatko Ivkić, vjerojatno najvažniji hrvatski barmen modernog doba.

Socijalno-politički gledajući, Sheraton je u ono vrijeme bio centralni komitet HDZ-ove krajnje desnice. Kad je 1998. godine umro Tuđmanov ministar obrane Gojko Šušak, Sheratonov je bar bio prepun generala i pukovnika, obavještajaca i njihovih informatora, franjevaca i lokalnih i regionalnih hadezeovaca koji su ondje raspravljali o ključnom nacionalnom pitanju iz njihove perspektive: o Šuškovu nasljedniku.

Iza 2000. godine ta je scena zamrla, da bi je prije par godina oživio Tomislav Karamarko dok je bio predsjednik HDZ-a, što je, kako znamo, kratko trajalo. Sheratonovi restorani i barovi nisu, nažalost, oživjeli nikad poslije devedesetih. Još u Jutarnjem listu morali smo napisati neke od najgorih recenzija ikada za Sheratonove restorane, dok smo Piano Bar, koji zauzima veći dio prizemlja, zaobilazili u vrlo širokom luku.

Sheraton je prošle godine prodan rovinjskoj Maistri. Pa smo jučer svratili u Piano bar da vidimo je li se što promijenilo. Nažalost, nije. Karta vina na čaše, osim što je uglavnom nezanimljiva, ne odgovara stvarnom izboru vina, a konobar nas je pokušao uvjeriti da je nova lista upravo u izradi: izgovor koji čujemo otprilike pet puta tjedno.

Izbor piva još je mnogo gori, jer je limitiran na industrijska piva jedne pivovare. Takve pivske liste danas više ne bi trebale postojati, jer izvještaji o globalnim trendovima na tržištu piva govore u korist craft piva, koja nisu više tek pitanje ukusa, nego pitanje matematike.

Na listi whiskyja McCallan je uvršten među blended škotske whiskyje, skupa, recimo, s Black and Whiteom i Ballantine’som, premda na karti postoji posebno poglavlje za maltove. Lista koktela izgleda kao da je napisana prije dvadesetak godina. Sheratonov Piano bar primjer je velikog poluluksuznog prostora u centru Zagreba, s ponudom posve nedostojnom takvog prostora.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.