Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Salt Bae u novom skandalu. Osoblje u New Yorku tuži ga da im je oduzimao napojnice i plaće

salt-bae-tuzba

Nusretu Gökçeu još uvijek dobro ide. Otkad su snimke njegove bizarnih koreografiranih priprema i soljenja steakova postale viralni hit, i otkad su ga žene očarane njegovim izgledom brendirale kao Salt Bae, svaki je važniji restoranski kritičar na svijetu jeo u njegovom restoranu Nusr-Et u Istanbulu, a svaki celebrity i turist koji drži do svog statusa pokušao je dobiti stol za kojim će mu Salt Bae posoliti meso.

View this post on Instagram

Butterfly🔪

A post shared by Nusr_et#Saltbae (@nusr_et) on

Neki su ostali ravnodušni na kvalitetu njegovih steakova, neki su ga praktički ignorirali kao chefa i restoran predstavili kao fenomen jednog vremena. “Riječ je o restoranu koji više puta tijekom večeri rekreira viralni video s Instagrama, s kojim je čovjek po imenu Nusret Gökçe postao meme zvan Salt Bae; to goste ohrabruje da rekreiraju gotovo identične snimke gospodina Gökçea u akciji i potiče ih da objavljuju te snimke na Instagramu, gdje će potaknuti druge ljude da vide meme uživo.U svojoj savršenoj cirkularnosti, u čistom podčinjavanju direktnog iskustva posredovanom iskustvu, Nusr- Et bi mogao biti prvi istinski restoran 21. stoljeća u New Yorku,” primjećuje Pete Wells u majstorski napisanoj recenziji u New York Timesu.

Čini se, međutim, da se cijela predstava polako raspada. Salt Bae je prvo upao u probleme kad je ugostio Nicolasa Madura, i na internet je izašla snimka venecuelanskog diktatora kako uživa u golemim steakovima dok mu trećina ekonomski uništene zemlje gladuje. Tek što se malo zaboravilo na masovno javno zgražanje zbog Madura, izbio je skandal zbog tomahawka optočenog zlatom koji je Salt Bae ispekao i posolio za Bayernovog napadača Franka Riberyja. Ribery se na internetu posvađao s ljudima koji su ga optužili za neukus, izvrijeđao ih i zaradio kaznu od kluba.

No, čak ni te dvije PR katastrofe ne čine se strašnima u odnosu na ono što se Salt Baeu sprema u Americi. Mustafa Fteja, bivši zaposlenik njegova restorana na Manhattanu otvorenog prije godinu dana, tuži Gökçea za višestruko kršenje zakona o radu. New York Post piše da je konobar podigao kolektivnu tužbu uime zaposlenih u Nusr-Etu, u kojoj tvrdi da je Salt Bae oduzimao dio napojnica osoblju, oduzimao im od plaće za vrijeme provedeno na pauzama, nije im plaćao prekovremene i da je “sistematski otpuštao svakog zaposlenog” koji bi se požalio na takav odnos.

View this post on Instagram

#saltbae #saltlife #salt

A post shared by Nusr_et#Saltbae (@nusr_et) on

Njujorški Nusr-Et na račune dodaje 18 posto za servis. Salt Bae je inzistirao da se napojnice stavljaju u zajednički fond koji se dijelio na sve zaposlene, uključujući voditelje restorana i zaposlenike firme koja je vodila restoran. Prije podjele, Salt Bae bi sebi uzeo tri posto. Isto je navodno bilo i s napojnicama koje su gosti ostavljali direktno konobarima, povrh uračunatih 18 posto. Salt Bae trenutno pokušava otvoriti još nekoliko restorana u Americi, ali to bi nakon skandala s Madurom i ovog s plaćama i napojnicama moglo postati teže. Na Twitteru se već okupila američka vojska Bae hatera kojoj se, pokušavajući iskoristiti trend, pridružuju i neki američki političari, a i sam koncept promocije koji je Nusret Gökçe odabrao za svoj restoran zasigurno ga neće još dugo držati u mainstreamu. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.