Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

4 vrhunska široko dostupna maslinova ulja za dobru cijenu

maslinova-ulja-g

Dva glavna ograničavajuća čimbenika u konzumaciji maslinovih ulja u Hrvatskoj, posebno kada govorimo o ekstradjevičanskim uljima, su visoke cijene i razmjerno slaba dostupnost. Neka od najboljih i najnagrađivanijih hrvatskih ekstradjevičanskih maslinovih ulja koštaju dvadesetak, tridesetak ili više eura po litri, te ne dolaze u široku distribuciju.

Ta se ulja ne prodaju ni u supermarketima niti u većini manjih dućana. Ona odlaze u restorane i hotele s pet zvjezdica, u vrlo specijalizirane trgovUlje 2018. Vrijednost za novac ine i delikatese, ili se izvoze. Pa ipak, pojedini veliki proizvođači maslinovih ulja uspjeli su spojiti visoku kvalitetu s masovnom dostupnošću i široko prihvatljivim cijenama.

Riječ je o brendovima koji možda najefikasnije promiču kulturu masovnog korištenja maslinovih ulja, a ta je kultura zasad, kako govore statistike, još uvelike nerazvijena i ograničena na Istru, Dalmaciju i Zagreb. Smatramo stoga da baš takva ulja zaslužuju posebnu pozornost. Ovdje smo ih nabrojali bez posebnog redoslijeda.

1. BRACHIA Dalmacija

ulja-brachia

Bračka Brachia spada među pionire pokreta artizanskih, visokokvalitetnih maslinovih ulja u Hrvatskoj. Brachia je na sceni već više od 10 godina, a njen sestrinski brand Uje razvio se u dosta fascinantan lanac oleoteka. Uje, je, naime, otvorilo trgovine u čak 14 obalnih gradova. Te trgovine od Rovinja do Dubrovnika redovito spadaju među najdecentnije uređene lokale. Nijedna hrvatska vinoteka nema ni približno takav prodajni lanac. Uje osim maslinova ulja prodaje i niz drugih ručno izrađenih dalmatinskih gastronomskih specijaliteta, kao i uzornu selekciju relativno rijetkih domaćih vina. 

U supermarketima se, pak, ekstradjevičanska Brachia, koja se proizvodi od maslina s Brača, može kupiti za stotinjak ili manje kuna za bocu od tri četvrt litre, što predstavlja izvrsnu vrijednost za novac. Viša linija Brachie u prepoznatljivoj, bijeloj keramičkoj boci, prodaje se u Ujevim oleotekama i u vrlo ambicioznim gastro-trgovinama poput zagrebačkog Bonkulovića. 

2. TORČOL Uljara Vodnjan, Istra 

ulje-torcol

Torčol je takozvana B linija jedne od najboljih istarskih i hrvatskih uljara, čije A linije ekstradjevičanskih maslinovih ulja redovito dobivaju visoke ocjene u Flos Oleiju. Kažemo takozvana B linija, jer smo se višekratno uvjerili kako je Torčol zaista vrhunsko ulje, koje fenomenalno funkcionira uz govedinu, svinjetinu, jaja, tartufe, pastu, krumpire i plavu ribu, ali se može rabiti i uz bijelu ribu, rakove i školjke. 

Stoga nije neobično da je Torčol svega godinu ili dvije poslije uvođenja na tržište postao kućno ulje brojnih istarskih i hrvatskih konoba i restorana. Torčol se prodaje u Vivatovim trgovinama, atraktivno oblikovanim limenkama od tri litre koje retro dizajnom podsjećaju na 50te godine prošlog stoljeća. Limenka Torčola košta oko 270 kuna. Torčol jedinstveni je primjer radnog ulja koje ima relevantne gastronomske značajke. 

3. OL MASLINA Zvijezda, Dalmacija 

ulje-ol-maslina

Zvijezda je po količinama uvjerljivo najveći proizvođač maslinova ulja u Hrvatskoj, što je posebno zanimljivo uzmemo li u obzir činjenicu da Zvijezda nema vlastite maslinike. Zvijezda otkupljuje ulje, ali pritom postavlja visoke kvalitativne standarde. 

Njena ulja redovito izvrsno prolaze na različitim senzorskim ocjenjivanjima. Ol Maslina Zvijezdin je premium brand, koji se u supermarketima može kupiti već za 70 kuna za litru. Riječ je o širokom, mekanom, relativno blagom ulju s izraženim voćnim aromama, koje odlično ide uz povrće i plavu ribu te sjajno funkcionira kao medij za kuhanje. 

4. OL ISTRIA Agrolaguna, Istra 

ulja-ol-istria

Ol Istria senzorno je najblaži brand u kolekciji Laguninih vrlo ekspresivnih ulja, koja obuhvaća sve od vrlo pikantne bjelice, do ultraelegantne Selekcije.
Ol Istria, koja košta oko 100 kuna za tri četvrt litre (na akcijama u supermarketima može se pronaći i za 70 ili 80 kuna) zaokruženo je, voćno, mekano, umjereno gorko i blago pikantno ulje, koje se može koristiti sirovo, na povrću, ribi ili mesu, i s kojim je pravo zadovoljstvo kuhati. Ulja s etiketom Ol Istria dolaze s više od 200 hektara Laguninih istarskih maslinika. Laguna, naime, posjeduje najviše maslina u ovom dijelu Europe. 

ULJE2018-NASLOVNICA

Prilog Ulje2018 možete prolistati i skinuti OVDJE

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.