Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Novogodišnje večere u Plavom podrumu pretvaraju se u važan element hrvatskih gastronomskih tradicija

plavi-podrum-nova-godina-pasta

Na Staru godinu se, dakle, pije i pleše, pa onda još više pije i nešto manje pleše, i tako do jutra, ili dok vam ne postane dosadno. Govorimo, razumije se, o hotelskim, klupskim i restoranskim dočecima Nove godine.

Prije nekoliko godina Daniela Kramarić odlučila je preokrenuti taj višedesetljetni običaj, u kojem je hrana uglavnom predstavljala tek nužnu podlogu za podnošenje golemih količina alkohola. Pa je u Plavom podrumu počela priređivati tihe, pristojne, ugodne i gastronomski iznimno ambiciozne večere, s puno sljedova vrhunske hrane, i s ponoćnim vatrometom nad Voloskom.

plavi-podrum-nova-godina-foie-gras

Plavi podrum i sinoć je bio pun do zadnje stolice, a meni od devet sljedova činio nam se najambicioznijim dosad. Osobito snažan dojam ostavili su žličnjaci od gusje jetre s kremom od škampa na podlozi od suhih smokava.
Riječ je o raskošnom, prekrasnom , pravom silvestrovskom jelu, dostojnom velikih svjetskih Michelinovih restorana.

plavi-podrum-nova-godina-skamp

Domaća tjestenina iz brončane preše s ježincem i butargom bila je fantastično mineralna, dok su kocke malog iberico odojka impresionirale i hrskavošću kože, i slatkoćom mesa i perfektnom tehničkom obradom.

Semifreddo od kozje skute s đumbirom i sa sladoledom od kozje sirutke svojom je snježnom svježinom isti čas uklonio stanovitu težinu, koju svatko mora osjetiti kad pojede sedam ozbiljnih jela, dok je Orašar s kardamomom, narom, pistacijama i bijelom Valhronom bio manifest čistog hedonizma.

plavi-podrum-nova-godina-desert

Daniela Kramarić, njen chef Daniel Jardas i slastičarka Dragana Tunanović uljepšali su nam pogled na 2019. godinu. Bilo bi lijepo kad bi puno više ozbiljnih domaćih restorana na Silvestrovo priređivalo gastronomske večere, što je vani uobičajeno.

aqua-panna-sidebar

index

ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Novogodišnje večere u Plavom podrumu pretvaraju se u važan element hrvatskih gastronomskih tradicija

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min