Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Novogodišnje večere u Plavom podrumu pretvaraju se u važan element hrvatskih gastronomskih tradicija

plavi-podrum-nova-godina-pasta

Na Staru godinu se, dakle, pije i pleše, pa onda još više pije i nešto manje pleše, i tako do jutra, ili dok vam ne postane dosadno. Govorimo, razumije se, o hotelskim, klupskim i restoranskim dočecima Nove godine.

Prije nekoliko godina Daniela Kramarić odlučila je preokrenuti taj višedesetljetni običaj, u kojem je hrana uglavnom predstavljala tek nužnu podlogu za podnošenje golemih količina alkohola. Pa je u Plavom podrumu počela priređivati tihe, pristojne, ugodne i gastronomski iznimno ambiciozne večere, s puno sljedova vrhunske hrane, i s ponoćnim vatrometom nad Voloskom.

plavi-podrum-nova-godina-foie-gras

Plavi podrum i sinoć je bio pun do zadnje stolice, a meni od devet sljedova činio nam se najambicioznijim dosad. Osobito snažan dojam ostavili su žličnjaci od gusje jetre s kremom od škampa na podlozi od suhih smokava.
Riječ je o raskošnom, prekrasnom , pravom silvestrovskom jelu, dostojnom velikih svjetskih Michelinovih restorana.

plavi-podrum-nova-godina-skamp

Domaća tjestenina iz brončane preše s ježincem i butargom bila je fantastično mineralna, dok su kocke malog iberico odojka impresionirale i hrskavošću kože, i slatkoćom mesa i perfektnom tehničkom obradom.

Semifreddo od kozje skute s đumbirom i sa sladoledom od kozje sirutke svojom je snježnom svježinom isti čas uklonio stanovitu težinu, koju svatko mora osjetiti kad pojede sedam ozbiljnih jela, dok je Orašar s kardamomom, narom, pistacijama i bijelom Valhronom bio manifest čistog hedonizma.

plavi-podrum-nova-godina-desert

Daniela Kramarić, njen chef Daniel Jardas i slastičarka Dragana Tunanović uljepšali su nam pogled na 2019. godinu. Bilo bi lijepo kad bi puno više ozbiljnih domaćih restorana na Silvestrovo priređivalo gastronomske večere, što je vani uobičajeno.

Moglo bi vas zanimati

s-pellegrino-simboli-laterali
vinski-izvjestaj-2018-naslovnica
ULJE2018-NASLOVNICA
VON BARF_Banner_300x250-01 FINAL

aviation-gin

svijet-vina

Novogodišnje večere u Plavom podrumu pretvaraju se u važan element hrvatskih gastronomskih tradicija

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min