Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Amsterdamu se svake godine održava svjetsko natjecanje rinfuznih vina. Ovo su pobjednici 2018.

bulk-wine2

Vino u rinfuzi sinonim je za loša jeftina vina. Loše uvozno vino u rinfuzi koje cisternama dolazi odasvud, od Kosova do Italije, najveći je neprijatelj hrvatske vinske industrije, i ne samo hrvatske. U Francuskoj su se zbog uvoza loše španjolske rinfuze ustrojile militantne nasilne skupine vinogradara koji cisterne zaustavljaju na granici i istaču vino iz njih kako bi spriječili da nelojalna konkurencija potapa francusko vinarstvo.

Vino u rinfuzi (bulk wine) veliki je problem svjetske vinske industrije. Tržište rinfuze puno je veće nego što bi trebalo biti, čak i u zemljama poput Francuske i Italije i u regijama poput Kalifornije. Prema lanjskim podacima Međunarodne organizacije za vino i vinovu lozu (OIV) rinfuzna vina čine 38 posto ukupne svjetske trgovine vinom u volumenu, i drže 10 posto udjela u ukupnoj vrijednosti tržišta.

bulk-wine-ocjenjivanje

U svakoj zemlji s ozbiljnom vinskom industrijom rinfuza ima važnu tržišnu ulogu. Rinfuzna vina sama po sebi nisu kriminal, iako to nerijetko postaju zbog šverca, nelojalne konkurencije, kršenja propisa i kriminalnih praksi u vinogradima i proizvodnji. Riječ je o pravom tržištu, koje ne funkcionira po pravilima tržišta vina, već sličnije tržištu sirovina. Najveći rast proizvodnje rinfuznih vina u zadnje tri godine bilježe Novi Zeland, Italija i Portugal, slijede Južnoafrička Republika i Čile.

Rinfuzna vina uobičajeni su način uravnoteženja ponude i potražnje. Klimatske promjene i rast potražnje u dijelovima svijeta koji donedavno nisu znali za vino, izazivaju konstantnu nestašicu i rast cijena vina. U lošim berbama, lošije grožđe ide u rinfuzu i omogućava konstantnu opskrbu određenim sortama u nižim, masovnim tržišnim segmentima. Problem nastaje kad rinfuzna vina proizvedena tko zna gdje i kakvim metodama, masovno ulaze na lokalna tržišta i dampiraju cijene kvalitetnim vinima, čineći čak i supermarket cijene nekonkurentnima i uništavajući supstancu lokalne vinske industrije.

Upravo radi poticanja kvalitete u industriji rinfuznih vina, u Amsterdamu se svake godine održava International Bulk Wine Competition, svjetsko ocjenjivanje rinfuznih vina (azijsko izdanje održava se u Kini). Riječ o jedinom ovakvom natjecanju na svijetu. “U svijetu se svake godine proizvede puno kvalitetnih rinfuznih vina. Naš je cilj poticati transparentnost, kvalitetu i prestiž ovakvih vina neovisno o zemlji iz koje dolaze, i upoznavati distributere, kupce i potrošače s njihovim vrlinama u cijelom svijetu, a i odati priznanje dobrim proizvođačima,” stoji u manifestu ocjenjivanja.

Prijaviti se mogu svi proizvođači koji proizvode više od 10.000 litara godišnje i pridržavaju se Internacionalnog kodeksa enoloških praksi OIV-a. Vina se ocjenjuju u kategoriji crnih, bijelih, rosea i posebnih vina, uzima se u obzir jesu li odležavala u drvu, denominacija sorti, geografsko porijeklo i apelacije, a kod crnih vina ocjenjuju se dvije dodatne kategorije, vina iz tekuće berbe i vina prethodnih berbi.

Ove godine održano je deseto ocjenjivanje. Prijavljeno je 200 vina iz 11 zemalja iz cijeloga svijeta. Vina je na slijepim kušanjima ocjenjivalo 26 profesionalaca iz 20 zemalja, među kojima su trgovci vinom, vinogradari i vinski kritičari. Pet vina dobilo je velike zlatne medalje u svojim kategorijama, a 17 ih je osvojilo zlata. Ovo su dobitnici glavnih nagrada.

Anagram (bivša Dolia), Cotes du Rhone, Francuska

Crno vino iz 2018. 60% garnacha 14% syrah

Cantina di Rauscedo (kooperativa), Friuli Venezia Giulia, Italija

Bijelo vino iz 2018. 100% chardonnay

Agresti Vini, Apulija (obiteljska vinarija iz Murgie, zaštićeno geografsko porijeklo), Italija

Crno vino 2018. 100% Nero di Troia

Bodegas Entremontes (kooperativa), La Mancha, Španjolska

Crno vino 2015, 100% tempranillo

Bolero & Co, Gruzija

Chacha (gruzijska rakija od dropa) iz 2017. 100% rkatsiteli

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.