Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Tomčev pjenušac Amfora iz 2015. godine glavna je zvijezda ovogodišnjeg VINOcoma

vinocom-g

Pjenušac Amfora iz 2010. smatra se prvim komercijalno proizvedenim pjenušavim vinom iz amfore u cijelom svijetu. To sjajno vino obitelji Tomac uvršteno je među sedam najuzbudljivijih Decanterovih pjenušaca za 2016. godinu, a danas se smatra vrlo poželjnim raritetom. Martina i Tomislav Tomac u petak su u zagrebačkoj Esplanadi, na prvom danu VINOcoma, predstavili pjenušavu Amforu iz 2015. godine, koja se dramatično razlikuje od vina iz 2010.

Nova Amfora umjesto crvenkasto-smeđe ima čistu, zelenožutu šampanjsku boju, tekstura je vrlo kremasta, kiseline uobičajeno visoke, aromatika jednako intenzivna kao u verziji iz 2010.godine. Amfora iz 2015. koja će se u prodaji pojaviti za godinu dana, mogla bi postati najbolji hrvatski pjenušac dosad.

 

vinocom-dvorana

Osim nove Amfore, na uobičajeno preposjećenom VINOcomu snažan su dojam ostavili novi Korakov sauvignon Kamenice, pa nova Fakinova malvazija La Prima, prva Lagunina bijela kupaža Castelblanc i vrlo fina Zadrina CZ žilavka.

vinocom-martina-amfora

Martina Tomac

vinocom-korlat

Badelovim je štandom dominirao magnum Decanterova šampionskog Korlat Syraha. Momci iz Badela kolegijalno su nas odveli do Grabovčeva stola, gdje smo probali supstancijalnu ali prebarikiranu kupažu Draga koja se sastoji od čak pet sorti, uključujući žilavku i kujundžušu.

Prije no što je Esplanada postala prepuna, stigli smo još probati novu Medeinu malvaziju iz 2018. godine, koja izlazi na tržište za koji dan i već je sada uzorno pitka. Medeina odlika da prije Božića pusti na tržište mlado vino – a istu je odluku donijela Stina s ovogodišnjim pošipom – mogla bi bitno utjecati na poslove cikluse u hrvatskoj vinskoj i ugostiteljskoj industriji. Ove ćemo godine prvi put piti tipična, poznata bijela vina u istoj godinu u kojoj je ubrano grožđe od kojih su napravljena.

 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.