Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Medea je proizvela vrlo dobar chardonnay za široku potrošnju

medea-chardonnay-g

Hrvatska scena chardonnaya zapravo ne postoji. U srednjem i višem rangu cijena tu su tek klasični Krauthakerov Rosenberg i Belje Goldberg. Prije nekoliko godina, u srednjoj kategoriji cijena u restoranima se mogu viđati i Cattunarov Chardonnay, no Franco Cattunar ispravno se koncentrirao na malvazije i terane. Chardonnay neretljanske obitelji Prović pouzdan je, uvijek svjež i elegantan, dok je međimurski Solum Roberta Naprte ozbiljno ekspresivan.

Naposljetku, Korakov Chardonnay sur Lie već je dugo najluksuzniji i možda najcjenjeniji domaći chardonnay.  I tu uglavnom prestaje lista zanimljivih hrvatskih chardonnnaya, koja je ovih dana ipak proširena za jedno neočekivano dobro istarsko vino, i to baš u onom segmentu cijena u kojem chardonnaya kod nas nema. Radi se o Medeinu Chardonnayu iz 2017. godine, iz linije buteljki s navojnim čepom, koji košta oko 40 kuna.

Marko Krstačić, glavni enolog Vina Medea

Medein novi chardonnay posjeduje svježinu i hrskavost mladih, čisto napravljenih easy drinking vina, ali i stanovitu širinu pa i maslačnost tipičnu za chardonnaye iz toplijih područja. Ta ga kombinacija čini vrlo podesnim uz različita jela. No, još je važnije da Medein Chardonnay, kao i Kvalitetna graševina Iločkih podruma, spada u cijenom široko dostupna, a zaista dobra vina, koja šire kulturu i naviku svakodnevnog konzumiranja vina među masovnim potrošačima, koji više ne moraju razmišljati hoće li ili mogu platiti desetak eura za buteljku jer je, evo, na tržištu sve više dobrih vina do pet eura na polici, što se zatim pretvara i u široko prihvatljive restoranske cijene. Medein Chardonnay zaista je jako dobar primjer takvih vina.

Gastropreporuka: Medein Chardonnay vino je za pečenu piletinu, svinjske krmenadle na roštilju, različite kobasice, ribu poput srdela, ali zbog svježine može funkcionirati i uz rižoto ili tjestenine s kremastim umacima

 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.