Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zagrebačka Ikea godišnje nahrani oko milijun ljudi. I ta je hrana civilizirana

ikea-g

Ikea u Rugvici, na istočnom izlazu iz Zagreba, u 2017. godini imala je oko 1,8 milijuna kupaca. Brojke u 2018. morale bi biti veće. Ako svaki drugi kupac pojede bar nešto u golemom Ikeinom restoranu, a u nedjelju popodne ondje su se stvarali ozbiljni redovi, to znači da će ove godine u Ikei jesti oko milijun ljudi. Što Ikeu čini najposjećenijim restoranom u Hrvatskoj.

ikea-mesne-okruglice
S obzirom na odnos cijene i kvalitete, to je sasvim logično. File lososa, koji je naravno smrznut ali je manje mastan nego u većini zagrebačkih restorana, košta 36 kuna skupa s brdom pirea (od pahuljica) i kuhanog zelenog povrća (smrznutog).

Mala porcija od pet komada čuvenih švedskih mesnih okruglica, opet s puno pirea, umaka i s džemom od brusnica, košta oko 15 kuna. Velika porcija od 12 okruglica sa svim prilozima, košta 27 kuna. Same okruglice mekane su , korektne i tek lagano gumaste.
Juhe i salate koštaju 8 kuna, a svitak s dimljenim lososom 17 kuna.

ikea-deserti
U nedjelju su se još mogla dobiti glazirana pileća krila, zagrebački s pomfritom i hrpa raznobojnih kolača. Sva je ta hrana, dakle, smiješno jeftina, a sasvim jestiva. Za osam kuna kupci mogu točiti neograničene količine kave, čajeva i sokova (najviše se toče Ikein sok od brusnice i nordijske vode s voćnim aromama). I naravno, Ikein apsolutni, hit hot dog za 3 do 5 kuna

Osim toga, u ovom samoposlužnom restoranu ambijent je prilično civiliziran, pošteđeni terora loše plastike, ljudi sjede za drvenim stolovima, djeca se zabavljaju za vlastitim malim šankom,dio restorana velikim je prozorima otvoren prema obližnjem modnom outletu i prema svjetlima Zagreba.
Ikea kao globalni fenomen uspješno širi masovnu švedsku kulturi hrane. Zahvaljujući Ikei, švedske mesne okruglice postale su opće mjesto međunarodnog kulinarskog rječnika. Ikea je u nekoliko gradova otvarali i pop-up bistroe izvan svojih trgovina.

ikea-salate
Osim toga, u Ikeinoj trgovini švedskom hranom prodaju se dimljeni lososi, doduše smrznuti kao i mesne okruglice, ali za nešto manje novca nego u gradskim supermarketima. U hladnjacima su i marinirane haringe i desetak vrsta skandinavskih kruhova. I sve se to opet doima civilizirano. Iskustvo hrane u Ikei daleko je, naravno, od bilo čega ozbiljnog, to se ni ne očekuje. Ali je neusporedivo pristojnije nego u većini hrvatskih shopping centara.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.