Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ana Roš objavljuje prvu knjigu Sun and Rain, u kojoj će nas upoznati sa svojim foragerima, kozarima, mesarima…

ana-ros-knjiga

Priča Ane Roš jedinstvena je čak i u osebujnom svijetu najboljih svjetskih chefova. Jedna od samo četiri chefice na listi World’s 50 Best Restaurants (48. mjesto), najbolja chefica na svijetu 2017., samouka kuharica, majka dvoje djece sa svim obavezama i radostima koje to nosi i žena koja je u zabačenom Starom selu kraj Kobarida praktički bez infrastrukture stvorila jedan od najboljih restorana na svijetu, ima što za reći na današnjoj kulinarskoj sceni.

To će uskoro učiniti i u svojoj prvoj knjizi Sun and Rain, u izdanju prestižnog Phaidona. Ana Roš knjigu je napisala između servisa u Hiši Franko, 515 intervjua i 150 putovanja i gostovanja koja je odradila u proteklih godinu dana. Elitno izdanje iskoristila je da bi nas upoznala s beračima samoniklog bilja, gljivarima, farmerima, mljekarima, ribičima i mesarima, ljudima koji su skupa s njom i njenim suprugom Valterom Kramarom stvarali jedinstveni rukopis i filozofiju Hiše Franko.

Hiša Franko nije trendy farm-to-table restoran. Njihova radikalna provedba nultog kilometra, rad sa samoniklim biljem i obnavljanje gotovo zaboravljenih tradicionalnih metoda proizvodnje hrane autentični su izbor, zapravo nužda. Kad su Roš i Kramar odlučili napraviti  restoran, kilometrima oko njih nije bilo farmi, ni dobavljača ni certificiranih biodinamičkih imanja.

Sve što su htjeli kuhati morali su nabavljati sami, istražujući lokalna sela, upoznajući ljude i gradeći zajednicu lokalnih proizvođača. Ovaj dugogodišnji mukotrpni rad u knjizi će se predstaviti kroz ljude poput Mitje Rustje, glavnog foragera Hiše Franko koji za restoran radi i na istraživanju samoniklog bilja koje se tradicionalno ne koristi u kuhanju, kozara Matjaža čija drežnička stada daju ključni doprinos okusnim profilima jela u Hiši Franko, ili mesara Emila Skočira koji osigurava mikrolokalnu kozletinu i zečetinu.

Hiša Franko promijenile je svoj kraj i Sloveniju, gastronomski vrlo zanimljivu zemlju, ucrtala na restoransku kartu svijeta. Knjiga Ane Roš, čiji je naslov esencijalna formula života u selima između Soče i Alpa gdje se vrijeme mijenja brzo a priroda traži stoički pristup i težak rad da bi ljudima pomogla da prežive, pravovremena je posveta jednoj od najzanimljivijih gastronomskih priča na svijetu, koja se razvija tu, u našem susjedstvu. Prema posljednjim informacijama koje imamo, Sun and Rain bi trebala izići u proljeće.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.