Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Jezive video snimke iz uzgajališta ribe otkrivaju mračnu stranu jednog od najbrže rastućih biznisa u proizvodnji hrane

riba-uzgajalista

Kada se govori o tretmanu životinja u intenzivnom uzgoju, gotovo nikad se ne govori o ribama. Prije pet godina, prodaja uzgojene ribe prvi je put u povijesti pretekla prodaju ulovljene ribe.

Uzgajališta riba niču u svakom morskom području u kojem je to moguće, jer globalno tržište traži sve više tune, orada, brancina, a prirodne rezerve ribe su uvelike izlovljene. Intenzivan uzgoj, kako su dokazala dosadašnja iskustva u poljoprivredi, uglavnom znači nehuman tretman životinja.

Video materijali iz nekih sjevernotalijanskih uzgajališta ribe snimljeni 2017. i 2018.  dokazuju da ribogojilišta u tome nisu izuzetak. Video je ovih da na po prvi put objavila talijanska nevladina organizacija Essere Animali.


U videu se vidi kako se riba tovi u uzgajalištima na moru, ali i u kontejnerimana kopnu, kako je još živu zakapaju u led gdje umire u mukama, kako žive ribe vežu kroz škrge za rep, puštaju kroz strojeve ili ribu koja ispada iz mreža na tlo ostavljaju tamo da ugine dok ribe koje ne umiru tempom praktičnim tvorničkim radnicima ubijaju udarcima metalnim šipkama. 

Ribe snimljene u nekoliko talijanskih uzgajališta umiru u agoniji, kako bi što svježije stigle u supermarkete i restorane. Osim novca, tvrde talijanski aktivisti, glavni krivac za te prakse je preslobodna zakonska regulativa. Budući da ne mislimo kako s ribama dijelimo emocije, strah i patnju kao što to činimo sa sisavcima ili pticama, nema dovoljno svijesti o nužnosti boljeg tretmana riba u uzgajalištima i to se ogleda u manjku kontrole i regulative, tvrde aktivisti, jer ovdjenije riječ o normalnom ribolovu u kojemu riba također umire nakon što je izvade iz mora, već o nepotrebno okrutnim postupcima koji služe samo većoj praktičnosti i zaradi,

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.