Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vino i pizza izvrsno se slažu. Evo zašto i kako

vino-pizza

“Ovu valpolicellu redovito pijemo uz pizzu,” rekao nam je u svibnju enolog legendarne vinarije Bertani, jednog od najpoznatijih proizvođača Amaronea (Bertanijeva se vina prodaju i u Hrvatskoj). 

Kod nas su, međutim, vina u pizzerijama uvjerljivo u drugom planu. Kad smo prije dva tjedna ručali u zagrebačkoj Basti, na njenoj velikoj terasi baš nitko nije pio vino, premda Basta ima prilično solidnu vinsku kartu.

Tako je i u većini drugih hrvatskih pizzerija, s tek nekoliko iznimaka. Vino se u Hrvatskoj uz pizzu ne pije iz tri razloga. Prvo, navika da uz pizzu pijemo pivo stara je valjda koliko i prve zagrebačke pizzerije. 

Drugo, vlasnici i voditelji pizzerija uglavnom ne znaju slagati vinske karte, a osoblje u većini pizzerija ne zna prodavati vino. 

I treće, mnogi gosti pizzerija misle da će im vino probiti proračun, što je duboko netočno jer na tržištu već dugo vremena ima dovoljno dobrih vina po zaista niskim cijenama (između 25 i 40 kuna za buteljku), koja se u ugostiteljstvu mogu prodavati za 15 do 20 kuna po čaši.

bokamorra-pizza

Seljanchizza

Gastronomski gledajući, vino i pizza izvrsno se slažu. Zamislite da sjedite u tratoriji, i da naručujete špagete u umaku od rajčica, ili lasagne bolognese, ili torteline u umaku od ricotte, slatkog vrhnja i parmezana. Ili naprosto caprese? Nije li logično da uz sva ta jela naručite čašu vina?

A što je pizza? Tijesto, rajčica, mozzarella, katkad parmezan, katkad panceta ili pršut, katkad inćuni i gljive.

Dakle, sastojci uz koje redovito pijemo vino. Stoga zaista nema nikakva razloga da i uz pizzu ne pijemo vino.

Evo nekoliko osnovnih preporuka za slaganje pizze i vina.

CRNA VINA Malo tanina i alkohola, puno voća i svježine

Uvijek biramo crna vina bez previše tanina jer se tanini tuku s rajčicom, i s puno svježine jer se ona slaže s rajčicom te ublažava osjećaj masnoće u ustima koji pizza nužno ostavlja.

Što znači da nam uz pizzu dobro idu jednostavni merloti, chianti, cuveei poput Terra Rosse, terani s nižim, zrelim taninima, ali i naglašeno voćna vina poput boljih beaujolaisa ili Korlatova Syraha.

Odlična opcija su asvim mladi pinoti poput onih s oznakom Bourgogne i nenabildane frankovke s nižim alkoholima.

BIJELA VINA Ništa hrasta i sur lie, puno voća

Bijela vina i pizze također se dobro slažu, osobito u Hrvatskoj, jer na tržištu imamo dovoljno graševina i malvazija koje su svježe, čiste i hrskave, a imaju dovoljno voća i karaktera da bi fino upotpunjavale pizzu.

U nižem rangu cijena, među graševinama tu su svakako Vezak, Belje i Iločki podrumi, a u višem rangu, među malvazijama, Fakin, Matošević i Coronica kojeg redovito pijemo u Karijoli, i čija mineralnost izvrsno ide uz pizzu s pancetom.

Osim graševina i malvazija, uz pojedine vrste pizza vrlo dobro ide zeleni sauvignon blan, od Galića do Sattlera, kao i osnovni chablis. Ta je kombinacija posebno dobra s bijelim pizzama i pizzama sa snažnim sirevima ili šparogama. 

Mogućnosti je, dakle, vrlo mnogo. Poboljšana bi ponuda u ovom slučaju vjerojatno mogla potaknuti potražnju.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.