Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

SLAVONIJA SE BUDI Michelinov chef Lionel Levy 17. listopada kuha u Osijeku

Lionel Levy klasično je školovani francuski chef koji je godinama radio s Alainom Ducasseom i  odmah po otvaranju preuzeo sve kuhinje u InterContinentalu Hotel Dieu, možda najboljem hotelu u Marseilleu.

intercontinental-marseille

InterContinental Hotel Dieu, Marseille

Levy, poznat po modernističkoj, milkshake verziji klasičnog marseilleskog ribljeg jela bouillabaisse, već je dolazio u Hrvatsku, gdje je uglavnom kuhao u najboljim našim hotelima poput zagrebačke Esplanade. Levy je i lani posjetio Osijek gdje je održao predavanje o značaju Michelinovih zvjezdica. Ovaj put, pak, Levy kuha u osječkom Muzeju okusa, s chefom hotela Osijek Tomicom Đukićem.

levy-esplanade2

Lionel Levy na gostovanju u Esplanadi

Levyevim gostovanjem u Osijeku 17. listopada počinje manifestacija koja se zove Gourmet priča Slavonije, Baranje i Srijema, u organizaciji Turističke zajednice Slavonije, Baranje i Srijema, a koja traje sve do 28. listopada.

Gourmet priča Slavonije, Baranje i Srijema uključuje i zgodne događaje poput kuhanja na osječkoj tržnici, čime se želi pokazati kako se u istočnoj Hrvatskoj doslovno može primjenjivati načelo od farme do stola, kao i posebne menije u čitavom nizu lokalnih restorana.

E sada, da govorimo o Istri, Splitu ili Zagrebu, samo bismo hladno konstatirali kako se evo, netko sjetio organizirati valjda milijunti gastro festival, pa se potrudio dovesti uglednog i zaista dobrog francuskog chefa, koji zna ponešto o Hrvatskoj. Međutim, budući da se radi o Slavoniji i Baranji, ovaj je događaj upravo ekscentrično značajan.

Naime, usprkos svojim fantastičnim prirodnim potencijalima, Slavonija i Baranja gastronomski su uspavani dio Hrvatske. Zaista ozbiljnih restorana još nema, hotela je malo, a turizam stagnira umjesto da raste.

levy-esplanade-krema

S druge strane, kvaliteta lokalnih vina, osobito graševine, iz godine je u godinu sve viša. Isto vrijedi i za razinu proizvodnje mesa, bilo da je riječ o malim privatnim tvrtkama poput Damjanovića, ili o strateški važnoj uspostavi velikog stada genetski potvrđenih crnih slavonskih svinja, koja je upravo na djelu u Belju. 

Više odvojenih događaja koji sugeriraju da bi se slavonsko-baranjska proizvodnja hrane i vina mogla početi pretvarati u ozbiljnu restoransku industriju, trebalo bi povezati baš događajima poput Levyjeva gostovanja i Gourmet priče Slavonije, Baranje i Srijema.

Tom se manifestacijom potiče interes za lokalne restorane, restoranima se omogućuje da uče od tvrdog i sofisticiranog profesionalca kao što je Levy, kao i da se počnu povezivati s inozemnom gastro scenom (networking je esencijalno važan za profesionalno kuhanje) te se cijeloj Hrvatskoj skreće pozornost na jednu od njenih najuzbudljivijih i gastronomski najpotentnijih regija.

Vjerojatno bi bilo dobro da su organizatori slavonsko-baranjske Gourmet priče uspjeli u Osijek i u Baranju dovesti Gorana Kočiša iz Noela i Sašu Pribičevića iz Matsunokija, dvojicu Slavonaca koji spadaju među najuspješnije aktivne hrvatske chefove.No i ovako, svaki dolazak Michelinova chefa u Slavoniju i Baranju valja srdačno pozdraviti.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.