Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Debeluh je i dalje uvjerljivo najbolji zagrebački restoran izvan Hrvatske

debeluh-g

Kad smo u ponedjeljak kasno popodne ušli u legendarnu Ošteriju Debeluh u Brežicama, vlasnik, chef i sommelier Jure Tomič dočekao nas je riječima:” Uvijek kad je kod vas praznik, kod mene je kaos.”

I zaista, na hrvatski Dan neovisnosti u slovenskom su Debeluhu objedovali isključivo Zagrepčani  neke od gostiju smo poznavali, pa smo se osjećali kao na Cvjetnom trgu). Debeluh je već dugo godina prirodni dio zagrebačke restoranske scene, naprosto zato što se nalazi nekih pola sata vožnje od Zagreba.

I što je uglavnom briljantan, a ne preskup, pa mnogi zagrebački restoranski gosti svoj novac radije troše kod gospodina Tomiča nego u zagrebačkim fine dining restoranima.

Ne previše skup znači da degustacijski meni od šest sljedova plus par pozdrava iz kuhinje košta 55 eura. Tih 400 kuna više je nego dvostruko manje od degustacijskog menija u rovinjskom Monteu.

U Debeluhu povremeno jedemo već desetak godina, Juru Tomiča, svojedobnog sommelierskog šampiona Slovenije, pratili smo od dana kada je Debeluh veći dio prometa radio na roštilju i kad se tek pokušavao baviti fine diningom, pa do danas kada Debeluh zauzima jedno od istaknutijih mjesta u sve naprednijoj slovenskoj restoranskoj industriji. Današnji je Debeluh visoko hedonističko kuhanje s jakim lokalnim naglaskom. 

debeluh-juha

Zlicnjak od pastrve s ikrom i juhom od kukuruza

debeluh-sergemathieu

Ručak smo počeli žličnjakom od pastrve s pasrtvinom ikrom, prelivenim fenomenalnom juhom od kukuruza. Uslijedila je žestoka pašteta od teletine umotana u klasični goveđi carpaccio. Carpaccio se pokazao jedinom tehničkom pogreškom na ručak u Debeluhu, jer je bio prehladan. Stoga i ovim putem molimo chefove da ne smrzavaju biftek za carpaccio. Znamo da se tako radilo desetljećima, ali topla sirova govedina neusporedivo je bogatija od ledene.

debeluh-pasteta

Pašteta u carpacciu

Iduće je jelo bilo apsolutno briljantno; radilo se o tjestenini s cvijetom tikvica u kozjem siru i bučinom ulju. Chef Tomič tim je jelom pobijedio na jednom međunarodnom prvenstvu u kuhanju paste održanom u Italiji, a današnja je verzija bila toliko ukusna da smo zamalo pojeli tanjur.

debeluh-pasta

Trofie s kozjim sirom, bučinim uljem i cvijetom tikvica

Jaje na lisičarkama, jako hrskavim mikro čipsom od krumpira i ultra aromatičnom pjenicom od vrganja, bilo je drugo najuspješnije jelo večeri, koje je pokazalo da espuma nije samo forma kako je tretira većina hrvatskih kuhara, nego baš esencijalan sadržaj.

debeluh-lisicarke

Jaje s lisičakama i vrganjima

Slatka mrkva omotana goveđim repom i lardom odvela nas je u teške i nokturalne  jesenje tonove, dok je janjetina na kremi od krumpira s cvijetom soli pokazala ravnotežu tri teksture; kremasti pire, čvrsta, bogata janjetina i glasno hrskava sol. Naposljetku, sladoled od kruha od heljde zaista je imao okus po kruhu.

debeluh-govedina-mrkva

Mrkva s goveđim repom i lardom krškopoljske svinje

debeluh-janjetina

Janjetina s cvijetom soli na kremi od krumpira

debeluh-sladoled-heljda

Sladoled od heljdinog kruha

Jure Tomič kreativan je i tehnički superioran chef koji se bavi vrhunskom lokalnom kuhinjom u rangu bar jedne Michelinove zvjezdice. Vinska je karta bogatija i uzbudljivija od većine zagrebačkih ali i ljubljanskih, a mi smo pili blanc de blancs Sergea Mathieaua, te Organic iz 2013. i kiselu, vrlo rubnu, gotovo octenu ali opet impresivnu Frankovku iz 2010. velikog prirodnog vinara Acija Urbajsa kojeg, što je sramota, još nitko ne uvozi u Hrvatsku.

Debeluh je zaista jedan od najozbiljnijih i najuzbudljivijih restorana u zagrebačkoj blizini, koji ćemo vjerojatno sve češće posjećivati.

 

OŠTERIJA DEBELUH
Trg izgnancev 7, Brežice, Slovenija

HRANA -5/5  VINA -5/5  AMBIJENT 4/5  POSLUGA 4/5
sve kartice osim Amexa


VISA Inspire_logo_web copy

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.