Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kako se zapravo jede u hrvatskim restoranima?

restorani-pet-posto

Godišnje posjetimo više od 100 hrvatskih restorana. Budući da poznajemo domaću restoransku industriju, pa tako i uvjete u kojima ona posluje, pri ocjenjivanju uzimamo u obzir većinu objektivnih teškoća s kojima se hrvatski restorani susreću, poput poreza, niskih marži, nedostatka profesionalnog osoblja, problema s nabavom i prosječno niske kupovne moći gostiju.

Stoga su naše ocjene, osim u baš teškim slučajevima profesionalnog fušeraja, donekle blagonaklone. No, ako bi se postavljali kao gosti koje ne zanima stanje industrije nego samo čista kvaliteta pojedinog restorana, stanje bi bilo mnogo gore.

U Hrvatskoj se naprosto ne jede dobro, i to je tvrda materijalna činjenica, s ponešto iznimaka. U ovom smo članku restorane podijelili po stvarnom dojmu koji ostavljaju na goste s ponešto znanja o gastronomiji, i koji ne uzimaju u obzir širi kontekst hrvatskog ugostiteljstva.

Ova je lista anonimna jer znamo da mnogi restorani u sadašnjim okolnostima ne mogu bolje.

1. Apsolutni užitak – 3 restorana

2. Vrlo dobro – 5 do 6 restorana

3. Korektno do vrlo dobro  – 8 restorana

4. Korektno -20-tak restorana

5. Jestivo – 40-tak restorana

6. Jedva jestivo – 30-tak restorana

Kako vidimo, dvije najlošije kategorije, koje se međusobno isprepliću, čine najbrojniji dio od 100 i više domaćih restorana, u kojima godišnje ručamo i večeramo. Što znači da je podnožje hrvatske restoranske piramide preširoko u odnosu na vrlo uzak vrh. Načelno govoreći, hrvatski profesionalni restaurateri i chefovi svjesni su ovakvog stanja, ali mnogi u sadašnjim uvjetima zaista nisu kadri ništa promijeniti.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.