Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Francuski predsjednik Macron 2019. otvara gastronomski Davos, najveći svjetski summit chefova u Parizu

macron-chefovi

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u Parizu želi organizirati najjači svjetski summit chefova, neku vrstu gastronomskog Davosa, pišu lokalni mediji.
Macron je prvi predsjednik u povijesti te države koji je shvatio na koji način veliko naslijeđe francuske gastronomije koristiti kao politički soft power.

U predizbornoj kampanji to se vidjelo kroz njegovo prihvaćanje izazova na slijepa kušanja vina (na kojima je prolazio osrednje ali je pokazivao entuzijazam), i puno više nakon njegova dolaska na vlast.

Lani u listopadu u povodu francuskog kulinarskog natjecanja Bocuse d’Or Macron je, opet prvi u povijesti, u Elizejskoj palači s visokim počastima primio najveće francuske chefove. Okupili su se svi od Guya Savoya do Dominique Crenn. Predsjednik slavne chefove angažira za sve važnije državne posjete i događaje, i posebno ih promovira u tim prigodama (Alain Ducasse za Trumpov posjet Parizu, Gerald Passedat za EU summit o Mediteranu).

“Hrana je u Francuskoj državno pitanje”, rekao je Macron u lanjskom obraćanju chefovima u Elizejskoj palači, “Svaki put kad srećem šefove drugih država, odajem počast francuskoj gastronomiji. A vi ste sjajni ambasadori francuske gastronomije”.

S ministrom poljoprivrede Stephaneom Tavertom pokrenuo je Etats-generaux de l’alimentation, četrnaest radnih skupina koje su pokrenule raspravu o francuskoj poljoprivredi, industriji hrane i gastronomiji, s investicijskim planom od 5 milijardi eura u idućih pet godina. U svoj je kabinet kao savjetnicu imenovao Audrey Bourolleau jednu od najjačih europskih lobistica vinske industrije.

Nova inicijativa u Parizu bi u ožujku trebala okupiti više od 120 najvećih svjetskih chefova, za vrijeme manifestacije Good France (Goût de France), u kojoj svake godine sudjeluje oko 2000 restorana u cijelom svijetu, vrlo uspješne promotivne francuske operacije koja je Macrona i inspirirala na summit.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.