Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Chef Alain Ducasse nije htio Trumpu peći steakove u svom restoranu u Parizu. Evo kako je riješio stvar

ducasse-trump

Kad je najavljen službeni posjeti američkog predsjednika Donalda Trumpa Francuskoj, pa kad je najavljeno da će jedan od centralnih događaja biti večera predsjedničkih bračnih parova Macron i Trump u restoranu chefa Alaina Ducassea na Eiffelovom tornju, na Twitteru su počela nagađanja. Ducasseov restoran Jules Verne na drugom katu Eiffelova tornja, restoranski kritičari smatraju jednom od najgorih turističkih zamki na svijetu. Bivša kritičarka New York Timesa Ruth Reichl na svom je blogu prije tri godine napisala pogubnu recenziju. S druge strane, turisti koji to mogu platiti pune liste čekanja u restoranu.

Izbor ovog restorana u dijelu francuske javnosti zlobno je protumačen kao “Macronov komentar kultiviranosti Melanije i Donalda Trumpa”, navodeći kao argument izbor restorana za zadnji posjet Baracka Obame Francuskoj, sjajni L’Ambroisie u Maraisu. Drugi su se naprosto zabavljali pogađanjem jela koja bi veliki francuski chef mogao uvrstiti na meni za gosta koji se hvali da se hrani samo steakovima i fast foodom.

https://www.instagram.com/p/BWlf73UAr4-/

U petak navečer, nakon što je francuski vojni orkestar na Dan Bastilje postao viralni hit izvodeći pred Trumpom medley hitova Duft Punka (što je zaista izgledalo kao trolanje Trumpova kompleksa grandioznosti), internetski komentatori pitali su se hoće li se i chef Alain Ducasse prodružiti pokretu otpora ili će u znak američko-francuskog prijateljstva naprosto poslužiti savršeno pečeni steak ili piletinu, koji su uostalom uobičajena jela u francuskoj kuhinji. Ništa od toga se, naravno, nije dogodilo.

Chef je osobno dočekao goste i nadgledao pripremu i servis, ali meni je bio demonstracija klasične francuske kuhinje. Problem Trumpove gastronomske (ne)kulture riješen je kompromisom: za glavno jelo umjesto steaka je poslužen Tournedos Rossini, francuska verzija steaka u tamnom umaku. Na početku večere poslužen je Pâté en Croûte, za predjelo punjeno mlado povrće iz kraljevskih povrtnjaka u Versaillesu u kojima se snabdijevaju svi Ducasseovi najbolji restorani. Riblje jelo bio je list u hollandaise umaku, a zatim je poslužen Tournedos Rossini s perigordskim umakom (jus Périgueux, redukcija bijelog vina sa svijetlom zaprškom i tartufima). Večera je završila šumskim jagodama i čokoladnim souffleom. Chef Alain Ducasse iskusno je demonstrirao koliko je gastronomija, kad se znalački koristi, efikasna u kompliciranim situacijama.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.