Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zašto Thomas Keller, Daniel Boulud i drugi slavni chefovi ulažu milijune u robotske restorane

spyce-g

Chef Daniel Bouloud prije nekoliko je mjeseci kao investitor otvorio Spyce, potpuno robotizirani restoran čiju su tehnologiju u suradnji s kuharima razvili studenti MIT-a. Restoran je postao takav hit da su se Bouludu u investiciji sada pridružili slavni chefovi Thomas Keller, Gavin Kaysen i Jerome Bocuse.

U novoj rundi financiranja Spyce je skupio 21 milijun dolara, a novac će biti uložen za širenje po amerikoj Istočoj obali iduće gdoine.Prvi Spyce otvoren je u svibnju u Bostonu prije Kellera, Kaysena i Bocusea u vlasništvo su ušli venture ulagači Maveron i Collaborative Fund. Na prvu možda zvuči neobično da chefovi koji su izgradili karijere na ljudskom talentu i klasičnim kulinarskim tehnikama ulažu u tehnologije koje mogu eliminirati ljude iz kuhinja. Logika je ipak drugačija.

Spyce je prije svega rješenje za menze i fast food restorane, za jednostavnije formate. Korištenje tehnologije za ujednačavanje kvalitete, smanjenje troškova i cijena  te za smanjenje radnog opterećenja ljudi u tom dijelu restoranske industrije, ima smisla. Projekti robotizacije kuhinja uopće se ne bave fine diningom.

Spyce svoja jela prodaje za prosječno 8 dolara i svi su gosti jednako usluženi. Jela se naručuju na samoposlužnim kioscima i roboti koordiniraju komore, kuhinju i isporuku, uz malu ljudsku pomoć koja se svodi na tri minute rada. Po sličnom sistemu radi restoran Eatsa u San Franciscu. S novim inteligentnim tehnologijama mogućnosti preciznijeg i financijski isplativijeg kuhanja u masovnim formatima naglo se povećavaju. Ona može smanjiti potrebe za radnom snagom u kuhinjama, ali neće nikad izbaciti ljude iz kuhinja. Štoviše, dosad se pokazalo da korištenje naprednih tehnologija u restoranima uz smanjenje troškova i gubitaka na namirnicama štedi radne sate na banalnim radnjama i oslobađa vrijeme i energiju za podizanje kvalitete.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.