Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Chef Daniel Boulud i Sveučilište MIT otvorili prvi robotski restoran na svijetu

spyce-g

Prije nekoliko godina četiri diplomca s MIT-a prišla su slavnom njujorškom chefu Danielu Bouludu, s idejom o prvom robotiziranom restoranu na svijetu i pitali ga bi li njihov restoran uključio u mrežu restorana koje vodi u cijelom svijetu. Boulud je odmah pristao.

Startup Spyce osnovali su Michael Farid, Brady Knight, Luke Schlueter i Kale Rogers, tražeći rješenje za vječno studentsko pitanje, gdje jesti zdravo i dobro a jeftino. Razviil su koncept u kojemu roboti rade većinu posla. Spyce je relativno dopadljiv prostor s elementima trendi dizajna, koji goste prima na Kioscima za naručivanje. Proces naručivanja je dosta intuitivan, a Spyce nudi relativno širok izbor hrane i sva se jela mogu prilagođavati gostima. Meni je napravio chef Sam Benson osmišljajući jela koja se mogu dobro skuhati s minimalnom intervencijom kuhara.

Pomoćni kuhar bira namirnice i nosi ih jednom od sedam chefova robota. Ti su chefovi zapravo veliki mehanički wokovi koji kuhaju pomoću induktora. Kad je jelo gotovo, sami ga stavljaju u posude za serviranje. Kuhari ljudi samo dovršavaju tanjure. Wokovi se sami čiste mlazovima pare, a onda primaju nove sastojke i kuhanju naručena jela.
Inženjeri nisu pokušavali sakriti mehanički dio procesa, tako da gosti mogu vidjeti kako nastaju njihova jela. Iako se Spyce temelji na automatizaciji, još uvijek ga servisira značajan broj ljudi. Fine vještine poput rezanja povrća, slaganja namirnica i ukrašavanja tanjura su ljudski posao. Spyce jamči da će svaki gost dobiti jelo u roku od tri minute. Osnivači Spycea naglašavaju kako njihovi roboti nisu zamjena ljudskom radu nego nadopuna. Automatizirali su samo grube poslove, kuhanje, pečenje, pranje posuđa i slično, kako bi se ljudi mogli posvetiti gostima. Ljudski element u hrani se ne može zamijeniti, tvrde.

Najvažnija inovacija u Spyceu je njegova ponuda, kvalitetna hrana po restoranskim standardima, po zaista niskim cijenama. Većina wokova košta 50-tak kuna.  Automatizacija je veliki trend u restoranskoj industriji. Nedavno smo pisali o Rationalovim konvektomatima koji kuhaju u šest različitih tehnika istodobno, oslobađajući kuharima vrijeme za pripremu, dovršavanje jela i precizno kuhanje umaka, glazura i ukrašavanje tanjura.  Moley Robotics u Londonu razvija prototip potpuno automatiziranih kućnih kuhinja. Nekoliko sličnih startupa radi na istim sistemima, posebno u Kini i Japanu. Budući da ne donose odluke, Spyceovi chefovi roboti ne spadaju u kategoriju umjetne inteligencije, ali pokazali su da bi publika mogla prihvatiti određeni stupanj automatizacije u restoranima. Spyce zato zovu arheopteriksom restoranske industrije, prijelazom između kuhinja u kojima dominira čovjek u kuhinje kojima upravljaju roboti.

aqua-panna-sidebar

index

ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Chef Daniel Boulud i Sveučilište MIT otvorili prvi robotski restoran na svijetu

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min