Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ABBA otvara tematski restoran u Londonu. Tema je, naravno, Mamma Mia!

abba

Obožavatelji ABBE svoj će disko fetiš uskoro moći konzumirati na novoj razini. Osnivač ABBE Björn Ulvaeus u Londonu otvara MAMMA MIA! The Party, tematski restoran inspiriran mjuziklom Mamma Mia čiji je drugi nastavak lani snimljen na Visu. Da se prije desetak godina na Broadwayu nismo osobno uvjerili u kakav se ludi euforični party pretvaraju izvedbe mjuzikla Mama Mia, ova bi se ideja činila samo bizarnom.

No Ulvaeus je zapravo ponovno pokazao da je neprikosnoveni majstor komercijale. Restoran je u izjavi za The Mirror definirao kao imerzivni, dakle smjestio ga je u rastući žanr teatralnih restorana koji nude višedimenzionalna iskustva, i još mu odredio nišu. MAMMA MIA! The Party je, dakle, “imerzivni restoran za kazališne večere” ili restoran koji produžuje iskustvo mjuzikla i Abbine glazbe.

mamma-mia-restoran

Restoran će biti replika Nikosove taverne na grčkom otoku Skopelosu (u filmu otok Kalokairi) gdje je snimljen veći dio prvog filma Mamma Mia. Gosti će uživati u grčkoj hrani, dok će se oko njih odvijati mjuzikl. Nikos i njegova obitelj pričat će svoju priču kroz Abbine pjesme i gosti će moći pjevati i plesati do mile volje i imat će osjećaj da su upali u film.

Nikosova taverna će imati dvorište s dugim stolovima za koje će moći stati 500 gostiju, puno rekvizita i detalja s filmskog seta, uključujući fontane, masline i bugenvilije pod kojima se odvijala zabavna obiteljska drama Mamma Mia mjuzikla. Večera nakon kazališta s ovim restoranom mijenja značenje, ali Ulvaeus nije prvi koji se toga dosjetio i nije ga slučajno odlučio otvoriti baš u Londonu. Imerzivne kazališne večere veliki su londonski trend.

Stvar se zahuktala lani, kad su Cockney’tivity večere u jednom pubu u East Endu izazvale buru prosvjeda zbog navodnog izrugivanja siromašnoj radničkoj klasi, dok je kazališna trupa koja ih je priređivala tvrdila da slave cockney kulturu, uz samo malo božićnog ludiranja. National Theatre istodobno je priređivao večere na pozornici nakon predstave Network, temeljene na istoimenom filmu iz 1976.

cockneytivity
Cockney’tivity

U mračnim arkadama pod željezničkom postajom Waterloo tražilo se mjesto za Beauty and the Feast, koji su priređivale Darling & Edge, dizajnerice poznate po imerzivni večerama i eventima. Na ovoj organiziranoj u The Vaults, gosti su uživali u dekadentnoj gozbi i osebujnim likovima inspiriranima klasičnim bajkama i transvestitskim fantazijama. Ultrapopularni indijski restoran Dishoom svoje novo izdanje u Kensingtonu otvorio je vjernom replikom doživljaja Bombay Roxyja, legendarnog jazz kluba koji je 40-tih radio u bivšem Art Deco kinu u Bombaju (drugi grad na svijetu iza Miamija po broju art deco zgrada).

Dishoom je za Bombay Roxy inspirirala lokacija novog restorana, stara kensingtonska art deco zgrada u kojoj je nekad bila robna kuća. Theatre Royal Straford East zajedno sa susjednim restoranom Gerry’s Kitchen priređivao je, pak, tridesetominutni interaktivni Binaural Dinner Date show s kojim su osim dobre hrane gostima obećavali priliku da pronađu ljubav. Svaki gost zapravo je doveden na spoj naslijepo, i dali su im binauralne slušalice koje su zvukom stvaraju osjećaj trodimenzionalnosti prostora u kojemu su ih glumci performerskog kolektiva ZU-UK vodili kroz nelagodu prvog susreta s nepoznatom osobom. Kada se uzme u obzir koliko teatralni postaju vodeći svjetski restorani, bilo je samo pitanje vremena kad će kazalište postati restoransko iskustvo.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.