Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Rio je i dalje najšarmantiji restoran na rovinjskoj rivi

rovinj-rio-restoran

“Nažalost, danas nemamo svježu ribu. Samo orade porcijašice koje režemo za jelo s ribljim fileom,” rekao nam je u subotu popodne ljubazni konobar u uobičajeno punoj gostionici Rio na rovinjskoj Rivi. Iako smo željeli ručati jednostavnu svježu ribu na žaru kako bismo se odmorili nakon desetak slijedova visoke kuhinje prethodne večeri, bili smo zadovoljni odgovorom da ribe nema, jer taj odgovor govori o visokoj profesionalnoj etici osoblja ove šarmantne oštarije. Na devedeset posto drugih mjesta na Jadranu i u Rovinju, pokušavali bi vam prodati smrznutu ribu.

rovinj-rio-2018-cili

U Riu svježe ribe jučer nije bilo, pa nitko na njegovoj terasi, pomalo opterećenoj sparinom, nije jeo ribu s gradela, i to je pošteno i ok. Zato je bilo kamenica, malih ali stvarno finih i neočekivano mineralnih za ovo doba godine i dojučerašnje vrućine, pa neodoljivih sardona s kaparima kojima je još pomoglo neko lokalno maslinovo ulje (ako smo dobro čuli, proizvodi ga knjigovođa obitelji Pellizzer, vlasnika Ria, Giannina i Puntuline), dok je najbolji od svega bio besprijekorno napravljeni tartar od tune, nekontaminiran lukom i češnjakom. 

rovinj-rio-2018-tuna-tartar

Rigatoni s kaneštrelama, malim kozicama i malim rajčicama, profitirali su sa svježim habañerom što ga je konobar ubrao iznad našeg stola, iz reda velikih tegli s visokim granama svih mogućih čili papričica. Premda je ovo jelo bilo skladno i ukusno, i premda su rigatoni bili precizno skuhani, čvrsti točno koliko treba, ne bi bilo loše da su ih završili s par listova svježeg bosiljka: cijeli bi tanjur dodatno zamirisao i atraktivnije izgledao.

Kruh je nažalost uobičajeno loš, a izbor vina konzervativan, kao i u svim Pellizzerovim restoranima. Usprkos tome, Rio je jedna od trajnih vrijednosti Rovinja. Imati na rivi poštenu gostionicu s ukusnom, uglavnom svježom i ne preskupom ribom(tartar od tune košta 90, a sardoni 6o kuna) i profesionalno skuhanom hranom neostvareni je san većine hrvatskih turističkih mjesta. Zato ćemo iz godine u godinu nastaviti posjećivati Rio.

A par puta smo ondje jeli i zaista svježu ribu iz dnevnog ulova koja se, kad je ima, prodaje po cijeni od 400 kuna kilogram, što je naravno već dugo nezamislivo za većinu jačih turističkih destinacija na južnom Jadranu.

RIO
Obala Alda Rismonda 13, Rovinj

HRANA+3/5  VINA-3/5  POSLUGA 4/5  AMBIJENT -4/5
kartice Visa, Mastercard, Maestro


VISA Inspire_logo_web copy

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.