Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Pozdravite bablje ljeto knedlama sa šljivama Petre Jelenić RECEPT

petra-knedle-sljive

Kad prođu jagode, trešnje, maline, šumske jagode, kupine, lubenice, kad na radiju počnu najavljivati prve velike kiše koje ljeto razdvajaju od babljeg ljeta, a grad se počne puniti povratnicima s mora i kolonama na još raskopanim ulicama, čovjeka uhvati nejasna nostalgija. Više je to lamentacija o prolaznosti. Onaj mali prostor u kojemu još nismo odlučili hoćemo li žaliti za ljetom ili se veseliti jeseni i idućem Božiću. Baš tada, u tom još toplom međudobu za koje ne znamo je li ljeto ili početak jeseni, jedan nas okus pozudano prebacuje na radosniju stranu. Knedle sa šljivama. Šljive su voće babljeg ljeta i vjesnik raskošnih jesenskih placeva. Jednostavno krumpirovo tijesto i sočne, zrele, mirisne šljive u ovom srednjoeuropskom klasiku su čudesna kombinacija koja ne treba pomake i reinterpretacije.

A kad trebamo klasičan, sofisticiran recept za desert koji će sigurno probuditi osjećaje, prvo pomislimo na Petru Jelenić. Verzija knedli sa šljivama Petre Jelenić, osnivačice legendarne zagrebačke slastičarnice Mak na konac, danas glavne slastičarke hotelske grupe Bluesun, imaju koštice od marcipana i malo su manje od standardnih. “Knedle radim samo s polovicom šljiva, “kaže Jelenić, “Jako volim dobar marcipan. U šljivu često stavim kuglicu marcipana u koji umijesim cimeta, pa je tako ujedno i zasladim.” Ako nemate marcipana, Jelenić predlaže alternativu od malo smeđeg šećera s cimetom.

Knedle sa šljivama

knedle-sa-sljivama

Sastojci

Tijesto

  • 1 kg krumpira
  • 2 jaja
  • 50 g maslaca
  • prstohvat soli
  • 300 g oštrog brašna
  • 100 g griza

Punjenje

  • 20tak šljiva
  • smeđi šećer ili marcipan
  • cimet

Za dovršavanje

  • krušne mrvice
  • maslac

Krumpire skuhajte u kori, izvadite iz vode, ogulite i pustite da se ohlade. Ohlađene krumpire izgnječite up ire i spremite u hladnjak da se ohlade, najbolje preko noći.

Šljive operite i osušite. U marcipan dodajte žlicu cejlonskog cimeta, umijesite da se poveže pa oblikujte kuglice veličine lješnjaka. Ukoliko radite manje knedle, šljive raspolovite, izvadite košticu, pa u svaku polovicu utisnite kuglicu marcipana. Ako radite veće knedle, šljive razrežite do pola, izvadite košticu pa utisnite kuglicu marcipana u šljivu.

Hladnom krumpiru dodajte jaja, sol, brašno, griz i otopljeni maslac, pa umijesite tijesto. Podijelite tijesto na jednake komade, u svaki komad utisnite šljivu pa oblikujte knedle. Ovako pripremljene knedle možete smrznuti, obično ispadne više knedlica.

U međuvremenu zakuhajte vodu, dodajte žlicu soli. Knedle stavljajte u kipuću vodu i kuhajte 10tak minuta. Izvadite iz vode i ocijedite. Popržite krušne mrvice na maslacu pa u njih uvaljajte knedle.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.