Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Moćni domaći temeljac od kostiju je must u kući u kojoj živi dobro hranjen pas RECEPT

temeljac-kosti

Domaći, moćni temeljac od kostiju jedna je od najvažniji stvari u kući u kojoj živi zdravi, dobro hranjen pas. Fenomenalan, koncentrirani izvor minerala, proteina i vitamina, temeljac od kostiju zahtijeva malo više vremena ali praktički se kuha sam, ostavite ga na laganoj vatri satima i obavljajte sve ostalo što trebate. Temeljac od kostiju jako je važan za pse koji prelaze sa suhe na sirovu hranu, oporavljaju se od iritacija izazvanih ugljikohidratnom prehranom ili od bolesti. Možete ga koristiti kao dodatak psećim obrocima, kao samostalni obrok ili kako odličan snack za rashlađivanje ljeti (recept za ledene lizaljke od temeljca pogledajte OVDJE).

Temeljac od kostiju kuha se od goveđih kostiju ili mješavine govedine i piletine. Bilo bi jako dobro potražiti piletinu i govedinu iz slobodnog uzgoja. Možete koristiti bilo koju poziciju govedine s dovoljno kostiju. Meso koje se raskuha i otpadne možete pojesti ili dati psu ako se oporavlja od bolesti, većina u tom stanju voli nježno kuhano meso. Treba znati da je dosta teško izvući minerale i hranjive tvari iz kostiju i koštane srži, zato se temeljac kuha jako dugo. Recept koji donosimo je maksimalistički, dakle najjači, najdulje kuhani temeljac od kostiju, kuhan u filtriranoj vodi s mesom životinja iz slobodnog uzgoja i nepasteriziranim jabučnim octom. Ovisno o vašem vremenu i mogućnostima, možete naravno koristiti običnu vodu iz vodovoda, druge vrste octa, meso koje nije iz slobodnog uzgoja (ali bilo bi dobro da je organsko) i možete prilagoditi vrijeme kuhanja, ali nemojte kuhati manje nego što je potrebno za prvu rundu.

Temeljac od kostiju

temeljac-od-kostiju-pselikatese

Sastojci

  • govedina s kostima
    cijelo pile ili kokoš
    domaći jabučni ocat (možete koristiti vinski i alkoholni ako želite)
    voda

 

1 RUNDA
Kvaliteta vode presudno utječe na kvalitetu temeljca. Ako možete, koristite filtriranu vodu.

Veliki lonac za kuhanje temeljca napunite vodom. Veličina lonca i količina vode ovisi o tome koliko temeljca želite skuhati, ono što je važno je da lonac bude visok, ravnih stijenki i dovoljno velik za kuhanje juhe.
Ako radite temeljac od govedine i piletine, počnite s govedinom jer se puno dulje kuha. Operite meso i stavite ga u hladnu vodu. Ako želite možete dodati korjenasto povrće.

Zakuhajte vodu i kad proključa, smanjite vatru na laganu pa pustite da se krčka 3 sata.
Kad meso otpadne s kostiju izvadite ga i pojedite ili podijelite s vašim psom. Sve manje kosti, hrskavice i vezivno tkivo koje ste izvadili s mesom vratite u lonac.

Dodajte ocat, 1 veliku žlicu na svake 4 litre vode, i ostavite temeljac na najmanjoj vatri, treba se jedva vidjeti da kuha, iduća 24 sata. Neka se kuha poklopljen..
Ocat je ključni sastojak za povećanje hranjivosti temeljca od kostiju jer octena kiselina pospješuje izvlačenje minerala iz kostiju u vodu. Najbolji je nefiltrirani, nepasterizirani domaći jabučni ocat. Ako ga ne možete nabaviti koristite onaj koji imate, kiselina je važnija.

Kosti će se kuhanjem smekšati. Nemojte nikad davati psu kuhane kosti. Nakon što se kosti kuhanjem raspadnu, izvadite sve komadiće kostiju koji su ostali cijeli, nemojte ih baciti.

U temeljac dodajte pile. Kuhajte dok se meso ne raskuha, oko dva i pol sata. Povremeno promiješajte. Kad se meso raskuha izvadite pile i očistite meso i kožu s kostiju, a kosti vratite u temeljac. Temeljac s mesom koji ste izvadili možete dati psu. U lonac dodajte onoliko vode koliko ste temeljca izvadili i nastavite kuhati, cijelo vrijeme na najmanjoj vatri. Masnoća piletine će se dizati na vrh, nemojte je uklanjati. Nakon još dva sata kuhanja na najmanjoj vatri, provjerite koliko su se kosti raspale. Komadiće koji su ostali cijeli izvadite i ostavite sa strane. Prva runda temeljca je gotova. Možete ga koristiti (pazite na komadiće kostiju kad ga dajete psu) ili nastaviti kuhati 2. rundu za još moćniji temeljac..

2. RUNDA
Za drugu rundu u temeljac vratite sve kosti koje se nisu raskuhale i u prvoj rundi, skupa s pilećom kožom, zatim dodajte novu rundu octa, 1 žlicu nas svake 4 litre, i još vode. U 2. rundi još je teže izvući minerale iz kostiju. Nastavite kuhati još 24 sata. Gotovi temeljac procijedite i koristite po želji, ili ga zamrznite.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.