Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Dubrovački Lokal uveo je puni večernji jelovnik, koji kuha mladi lokalni chef Vlaho Kolić

one-suite-kolic-g

One Suite Hotel smješten kraj Dubrovnika, otvoren je prije točno godinu dana. U prvih godinu dana rada One Suite Hotel uspio je zaraditi ocjenu 9,7 na Booking.comu, što ga svrstava među najbolje ocijenjene hrvatske hotele, te titulu najboljeg novog hotela u Srednjoj Europi, na jednom dosta ozbiljnom natjecanju u Kijevu.

U sklopu One Suitea od prvog je dana proradio Lokal Bar, pod vodstvom Andree Klemenčić, prve voditeljice Dežmana, koja je iznimno zaslužna za uspjeh vodećeg zagrebačkog bara. Kako je One Suite Hotel ipak hotel, Lokalova se tapas ponuda s vremenom morala obogatiti nešto ozbiljnijim jelima. I tako ovog ljeta One Suite dočekuje goste sa supstancijalnijom, kuhanom hranom, koju priprema vrlo mladi i vrlo lokalni chef, 22 godišnji Vlaho Kolić, mještanin Župe Dubrovačke, profesionalni kuhar koji je prije One Suitea radio u susjednom Sheratonu.

one-suite-juha-mrkva

Hladna juha od pečene mrkve i luka

Budući da Lokal ne želi biti pravi restoran, Kolić je morao pronaći rukopis koji ne bi narušavao autentični barski ugođaj ovog zaista drukčijeg lokala, a koji bi opet zadovoljavao potrebe gostiju koji upravo stižu s aerodroma, ili pak lokalnih ljudi koji žele pojesti nešto drukčije od uobičajene masovne restoranske ponude u gradu. Kolić je, čini nam se, dobro razumio postavljeni zadatak, pa je jelovnik oblikovao kao svojevrsni nacionalni Best Of, s prilično lokalnim detaljima.

one-suite-hamburger

Chefov burger

U vrlo finom burgeru koji je i najprodavanije jelo s menija, Kolić kao lokalni dodir koristi pancetu iz jednog sela u Konavlima. Bruschette priprema s lokalnim pršutom i mladim sirom uz dodatak aromatiziranog maslaca, dok file brancina obogaćuje pireom od graška i opet, opravdano, tom vrlo snažnom pancetom.

one-suite-spageti-tikvice

Špageti od tikvica s kozicama i čilijem

Tu su još i goveđi obrazi kao ultimativni hrvatski bestseler, pa tagliata, pa niz snackova koji obuhvaćaju i južnohrvatske proizvode, ali i Gligorin sir i istarsku kobasicu i kućno pripravljeni soparnik. Hladna ljetna juha od pečene mrkve i luka s puno svježeg bosiljka izvrno je pogođeno sezonsko jelo. Snackovi su uglavnom namijenjeni dijeljenju, pa se nalaze na One To Share dijelu menija, dok se glavna jela prodaju pod egidom Just One. Osobita specifičnost Lokalova jelovnika su cijene.

one-suite-breskve-desert

Slane grilane breskve s kućnim sladoledom od lavande

Premda je riječ o zapravo luksuznom hotelu, većina jela košta između 35 i 75 kuna, dok jedino brancin i goveđi obrazi prelaze, i to vrlo nježno, 100 kuna. Što znači da se i u Dubrovniku, gradu gdje polpeta od hobotnice ponegdje košta 290 kuna, može poslovati s decentnim cijenama. Slane breskve na roštilju sa sladoledom od lavande svakako su najoriginalnije jelo na Lokalovu meniju, te pokazuju smjer u kojem bi se Lokalova bistrološka kuhinja trebala s vremenom kretati: originalno, sezonsko, jednostavno i tehnički precizno.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.