Borbeni soparnik za dizanje morala za utakmicu s Rusijom

Soparnik je staro jelo Poljičke republike nastalo u borbama protiv Turaka, kao jedna od mnogih lokalnih interpretacija otomanske kuhinje. Jednostavno jelo od blitve, maslinova ulja i mladog luka kroz stoljeća se mijenjalo. Danas se nažalost uobičajenom smatra verzija s puno sirovog češnjaka koja zapravo nema puno veze s izvornim soparnikom. Europska unija odobrila je ulaz soparnika u registar proizvoda sa zaštićenim oznakama zemljopisnog porijekla. Soparnik nije previše zahtjevan i može biti gotov za sat vremena. Probajte ga sa Zmajskim Pozojem. Sve nogometne recepte Kulta Plave Kamenice i Zmajske pivovare pogledajte OVDJE.
Gastropreporuka Gorko citrusni, alkoholni Pozoj svojom gorčinom reže masnoću u jelima, dok aftertaste grejpa i gorkih naranči vašim kroketima daje blagu gastronomsku dimenziju. Pozoj je, baš zbog lakoće s kojom kontrira masnoći i ugljikohidratima, idealan partner i za niz drugih jela čistih okusa kao što je soparnik.
Soparnik
Sastojci
za 6 osoba
- 500 g glatkog brašna
žličica soli
4 žlice maslinovog ulja
350 ml vode
Nadjev
- 1 kg blitve
50 ml maslinova ulja
60 g mladog luka, narezanog na kolutiće
2 žlice peršinova lista, nasjeckanog
Preljev
- 2 žlice maslinovog ulja
50 g grubo narezanih badema
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
Zamijesite tijesto. Od brašna, soli ulja i vode zamijesite glatko tijesto, podijelite ga na dva dijela i ostavite da stoji 20-tak minuta.
Napravite nadjev. Opranu blitvu ocijedite, narežite na trakice. Dodajte maslinovo ulje, mladi luk i peršin. Pomiješajte
Pola tijesta tanko razvaljajte na pobrašnjenoj površini. Tijesto stavite na dno pleha. Dodajte sloj blitve i poklopite drugom polovicom razvaljanog tijesta. Rubove lagano stisnite i premažite žumanjkom, ne smije biti praznina.
Soparnik izbodite vilicom i pecite 25-30 minuta da površina dobije lijepu zlatnu boju.
Pečeni soparnik premažite maslinovim ulje, pospite bademima, krupnom morskom solju i svježe mljevenim paprom.
HRVATSKA-RUSIJA 4:3
ŠVEDSKA-ENGLESKA 0:2
Foto/Kuhaona