Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Borbeni soparnik za dizanje morala za utakmicu s Rusijom

zmajsko-soparnik

Soparnik je staro jelo Poljičke republike nastalo u borbama protiv Turaka, kao jedna od mnogih lokalnih interpretacija otomanske kuhinje. Jednostavno jelo od blitve, maslinova ulja i mladog luka kroz stoljeća se mijenjalo. Danas se nažalost uobičajenom smatra verzija s puno sirovog češnjaka koja zapravo nema puno veze s izvornim soparnikom. Europska unija odobrila je ulaz soparnika u registar proizvoda sa zaštićenim oznakama zemljopisnog porijekla. Soparnik nije previše zahtjevan i može biti gotov za sat vremena. Probajte ga sa Zmajskim Pozojem. Sve nogometne recepte Kulta Plave Kamenice i Zmajske pivovare pogledajte OVDJE.

pozoj-blt-ID

Gastropreporuka Gorko citrusni, alkoholni Pozoj svojom gorčinom reže masnoću u jelima, dok aftertaste grejpa i gorkih naranči vašim kroketima daje blagu gastronomsku dimenziju. Pozoj je, baš zbog lakoće s kojom kontrira masnoći i ugljikohidratima, idealan partner i za niz drugih jela čistih okusa kao što je soparnik.

Soparnik

#soparnik#omis#restoranzvizdan 💚💚💚

A post shared by RESTORAN ⚜️ ZVIZDAN (@restoran_zvizdan) on

Sastojci
za 6 osoba

  • 500 g glatkog brašna
    žličica soli
    4 žlice maslinovog ulja
    350 ml vode

Nadjev

  • 1 kg blitve
    50 ml maslinova ulja
    60 g mladog luka, narezanog na kolutiće
    2 žlice peršinova lista, nasjeckanog

Preljev

  • 2 žlice maslinovog ulja
    50 g grubo narezanih badema

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.

Zamijesite tijesto. Od brašna, soli ulja i vode zamijesite glatko tijesto, podijelite ga na dva dijela i ostavite da stoji 20-tak minuta.

Napravite nadjev. Opranu blitvu ocijedite, narežite na trakice. Dodajte maslinovo ulje, mladi luk i peršin. Pomiješajte

Pola tijesta tanko razvaljajte na pobrašnjenoj površini. Tijesto stavite na dno pleha. Dodajte sloj blitve i poklopite drugom polovicom razvaljanog tijesta. Rubove lagano stisnite i premažite žumanjkom, ne smije biti praznina.

Soparnik izbodite vilicom i pecite 25-30 minuta da površina dobije lijepu zlatnu boju.

Pečeni soparnik premažite maslinovim ulje, pospite bademima, krupnom morskom solju i svježe mljevenim paprom.

 

HRVATSKA-RUSIJA 4:3

ŠVEDSKA-ENGLESKA 0:2


Foto/Kuhaona

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.