Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Argentinske empanade s govedinom i Zmajsko Pale Ale za Messijev sraz s Francuzima

zmajsko-empanade

Empanade se pripremaju u cijeloj Centralnoj i Južnoj Americi i svaka zemlja ima svoj stil. Rade ih od kukuruznog ili pšeničnog brašna, slane i slatke, s bezbroj različitih punjenja i s različitim masnoćama (maslinovo ulje, goveđa mast, svinjska mast)…Tipične argentinske empanade su velike, od bijelog brašna koje se mijesi s maslacem ili svinjskom mašću, i puni dobro začinjenom mljevenom govedinom s tvrdo kuhanim jajima.

Ove se empanade peku u pećnici, ali neke vrste se i prže u dubokoj masnoći. Dosta su popularne i empanade punjene gljivama, filekima, rajčicama i sirom ili piletinom. Trgovine empanadama okuse označavaju ukrašavanjem ruba tijesta ili oblikom empanada. Neka pravila postoje ali ništa nije obvezno. Empanade se u nekim krajevima, na čileanskim obalama, primjerice, pune i dagnjama i kozicama. Najklasičnije mesno punjenje zove se pino. Riječ je o začinjenoj mješavini  mljevene govedine, grožđica, crnih maslina i tvrdo kuhanih jaja. Najbolji je kad se napravi dan ranije i odstoji preko noći. Ove tipične pečene argentinske empanade najbolje će ići uz Zmajsko Pale Ale. Sve nogometne recepte Kulta Plave Kamenice i Zmajske pivovare pogledajte OVDJE.

zmajsko-pale-ale-ID

Gastropreporuka Pale Ale, bazično Zmajsko pivo, univerzalno je svježe pivo koje se fino slaže s pizzom i s burgerima, sa spring rollsima i s većinom wrapova, idealno za punjena peciva i sendviče s mesom i sirom

Argentinske empanade

empanade-zmajsko

Sastojci

Za tijesto

  • 3 šalice brašna
  • 1/2 žličice soli
  • 170 g maslaca
  • 1 jaje
  • 1/2 šalice vode ili mlijeka, ili koliko je potrebno za meko glatko tijesto

Za pino

  • 3 velika luka, nasjeckana na kockice
  • 500 g mljevene govedine
  • 2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 2 žličice mljevenog kumina
  • 1 žličica čili praha
  • 1 žlica slatke crvene paprike
  • 1 šalica goveđeg bouillona
  • 2 žlice brašna
  • 1/2 šalice grožđica
  • 1/2 šalice crnih maslina, nasjeckanih
  • 2 tvrdo kuhana jaja, narezana na ploške
  • 1 žumanjak
  • 2 žlice mlijeka

Napravite tijesto za empanade. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i sol. Dodajte maslac, zamijesite. Dodajte jaje, pa vodu ili mlijeko. Tekućinu dodajte postupno, u malim količinama. Nastavite mijesiti dok ne dobijete grudu tijesta. Tijesto možete zamiješati i u stojećem mikseru ili blenderu.

Podijelite tijesto na dva dijela. Nježno spljoštite polovice da dobijete diskove. Koristite tijesto odmah ili ga stavite u hladnjak, trajat će najviše dva dana.

Pobrašnite radnu površinu i razvaljajte tijesto u tanki list, pa izrežite krugove. Možete tijesto i oblikovati u kuglice pa ih spljoštiti dlanovima i puniti. Ako imate stroj za tjesteninu, provucite ih kroz valjke.

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.

U velikoj tavi s debelim dnom zagrijte maslinovo ulje s maslacem. Dodajte luk i češnjak, pržite dok ne omekšaju. Dodajte mljeveno meso, kumin, čili, papriku, bouillon, posolite i popaprite. Pržite meso često miješajući i razbijajte grudice.

Kad se meso zapeče i dobije lijepu smeđu boju, dodajte brašno i kuhajte još 5 do 10 minuta. Maknite s vatre i pustite da se ohladi. Ako radite pino unaprijed, možete ga čuvati u hladnjaku do 2 dana.

Je žlicu pina stavite na sredinu kruga od tijesta, dodajte malo grožđica, nasjeckanih maslina i tvrdo kuhanih jaja.

Malo smočite rubove tijesta vodom, presavijte napola i napravite jastučiće u obliku polumjeseca. Rubove tijesta spojite, ne smije biti rupa, pa još jednom presavijte kao da ga porubljujte.

Empanade složite na pleh prekriven papirom za pečenje. Pomiješajte žumanjak i mlijeko i premažite empanade.

Pecite 25 do 30 minuta, dok empanade ne dobiju lijepu zlatnu boju.

 

FRANCUSKA-ARGENTINA 4:3

URUGVAJ-PORTUGAL 2:1

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.