Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U danu treće hrvatske pobjede, na Foodballerki je briljirao Haustor Haus

haustor-haus-burger

Jučerašnjom pobjedom nad Islandom, Hrvatska je reprezentacija postigla najveći rezultat u skupinama Svjetskog prvenstva od kad sudjelujemo na njemu. Utakmicu smo gledali na Foodballerki na Strossmayerovom trgu, ostali do “fajrunta” i doma ponijeli lijepe uspomene. Program je počeo malo poslije 15 sati (štandovi su otvoreni ranije), prva utakmica, Francuske i Danske, počinjala je u 16 sati, pa smo uživali u opuštenoj atmosferi bez napornih gužvi. Oblaci su nas malo zabrinuli, ali sve je palo u zaborav onog trenutka kada smo pronašli daleko najbolji burger na festu, onaj na Haustor Hausovoj kućici.

foodballerka

Znali smo otprije da Lovro Smetiško, vlasnik i chef Haustor Hausa u Masarykovoj ulici, zna što radi. Ali punoća okusa i sama tekstura mesa nas je opet iznenadila. Brioche pecivo je odlično, umaci i prilozi vape za još malo kreacije, ali ovaj fenomenalno pripremljen komad mesa, osnova svakog ozbiljnog burgera, kompenzirao je svaku sitnicu koja treba poboljšanje. Lovro nam je objasnio par detalja ključnih za dobivanje takve teksture i okusa, među njima i bitnu ulogu koštane srži kao izvora sočnosti, pravilnu izvedbu na grillu i odmaranje, koje osim svakog poštenog čovjeka voli i svaki dobar komad mesa. Smetiško očigledno namjerno nije pretjerao s prilozima kako ne bi zasjenio predivni mljeveni ramstek. Svaka čast. Nakon takve izvedbe morali smo još probati i njihovu foccaciu s talijanskom pancetom, inače vrlo dobar sendvič koji ne pokušava biti ništa drugo osim ukusnog brzog zalogaja s kvalitetnim namirnicama, i u tome uspijeva.

chicken-pops

El Toro je ovaj puta služio samo kao usputna stanica gdje smo na putu prema Garden Brewery kućici popili domaću limunadu s bazgom, Kod Garden Brewery naručili smo Chicken pops, da nas čekaju spremni za početak utakmice. Radi se malim komadićima pohane piletine s ljutim umakom, koji bi trebali idelano pasati uz nogomet. Uz pileća krilca, jedan od boljih “rekvizita” za gledanje tekme.

haustor-haus-foccacia

Što se tiče pića, tržište koje funkcionira na konceptu savršene konkurencije. Pravilo je ne izdvajati se ni proizvodom ni cijenom. Garden pive, Hendricks i Beefeater ginovi, cola, pepsi i nara nude se u gotovo svim kućicama, a ponuda pića razlikuje se u atmosferi, usluzi i sitnim detaljima. U tom slučaju mi biramo već spomenuti GINglebells, oko kojega je, izuzev centralnog dijela s pogledom na golemi TV ekran, bila najveća gužva. Odličnoj atmosferi nije odmogao Monkey 47 u ponudi ginova. Pobjeda Hrvatske nije imala velik utjecaj na poziciju u skupini, ali zaokružila je cijelu ovu pozitivnu vibru na Strossmayerovom trgu. Chicken pops je nestao prije početka utakmice pa smo pohitali na Good Foodov štand po jedan roastbeef sendvič u baguetteu da nam da još malo snage za nastavak slavlja.  A to je izgledalo ovako:

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.