Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

FOODBALLERKA El Torova quesadilla i pileća krilca 50 Burger&Champagne bara su hit prvog kola. Evo što smo još probali

el-toro-fooballerka

Zadnji dan prvog kola svjetskog nogometnog prvenstva odlučili smo u cijelosti provesti na Strossmayerovom trgu u Zagrebu, odnosno na Foodballerki koja se od ove godine umjesto na dosadašnjoj lokaciji na Ribnjaku održava na puno boljoj, na Strossmayerovu trgu. Službeno, dan na Strossu počinje oko podneva, ali mi smo se tamo zaputili malo poslije 14 sati kada je počela prva utakmica Između Portugala i Maroka. Ovaj zabavni park za hedoniste je u to vrijeme uglavnom popunjen turistima, ne onima koji slijepo prate korner zastavicu ispred sebe, već mladom publikom koja samostalno provjerava destinaciju i traži nešto specifično, ali kvalitetno, bar tako kažu mladi Brazilci s punim ustima pilećih krilaca. 

Mi smo svoj apetit probudili sa Spicy Porchetta Bagelom koji priprema team iz RougeMarina, odnosno Bagel & Lobster Bara. Jelo solidno, ali s puno većim potencijalom od onog što je posluženo. Za početak treba biti oprezan s nazivom spicy, kad nas čelo nije počastilo niti jednom kapljicom znoja (vani je bilo 29 stupnjeva). Indeks ljutine je prilično individualna stvar tako da nam to nije najveća zamjerka, već je to nažalost bio bagel. Inače tradicionalno newyorško pecivo karakteristične pjenaste strukture, kojem pritom ne fali karaktera jer je sve samo ne šuplje i dosadno. Konkurencija je sve ozbiljnija, kriteriji rastu pa tako porchetta (svinjska potrbušina) i bljedunjav pesto nisu dovoljni da isprave pogreške u ovom jelu, kojem je najveća prednost njegova cijena od 34 kune. 

Prva utakmica je završila, potvrđeno je da je Ronaldo Cyborg, a nama je izvanredno prigodni (i prirodni) Tom Collins koktel od gina, limuna i mineralne na Ginglebells ligeštulu dao snage za nastavak. Ovaj put griješimo mi, paralelno kušanje pilećih krilaca iz 50 Burger & Champagnea i beef quesadille iz El Tora ne ostavlja dovoljno prostora za pojedinačni užitak s obzirom na to da su to možda dva najbolja jela na festivalu. El Torova beef quesadilla je već nekoliko puta pohvaljena, pa možemo još jednom.

Kod ovog jela je sve na mjestu, tortilja je kompaktna, ali dovoljno mekana i nikako žilava, beef je u nekom čudnom agregatnom stanju u kojem se raspada, a prilozi i umaci su izvrsni i prilično originalni za naše tržište. Pa tako možete birati između jalapeño papričica, cheddar sira, coleslaw salate, guacamole umaka, umaka od jogurta i tahinija, honey mustarda i sweet chilli majoneze. Malu prednost ipak moramo dati pilećim krilcima iz 50-ja, osim što su izvrsno začinjena i zapečena, njihov najveći adut je to što simboliziraju idealan nogometni street food zalogaj. Omjer kiselosti i ljutine koje vladaju u tom jelu je fenomenalan. Garden Brewery je ponudio Pal Ale pivo koja idealno paše uz prethodno spomenuto jelo. Osim zanimljivih koktela, koji služe više kao aperitiv, Gingle Bells nudi i gemišt od Daruvarske graševine koji konkurira za bestbuy piće po cijeni od 13 kn za 2,5 deci. 

U 20 sati počela je treća utakmica u tom danu, a ljudi su ispunili svaki ugao na Strossu. Zadnjim snagama smo kušali Ramos Pork s BarBaQ štanda, Marina Vanjaka, prepoznatljivog po Vanjakovom autentičnom smokeru. Ramos pulled Pork je bio vrlo dobar, no ipak mu je falilo malo mašte i sočnosti koju smo očekivali od ovog iskusnog ugostitelja.

Od početka dana vladala je opuštena ljetna atmosfera koja se postupno razvila u jednako opuštenu, ali puno veseliju kako je dan odmicao. Lagani disco house opustio je i one najtvrđe, pa se djelomično odmaknuo fokus s gledanja utakmice (Iran-Španjolska). Na Foodbalerki povremeno nedostaje ekrana i televizija s obzirom da je riječ o festivalu koji spaja najveće sportsko natjecanje s uživanjem u hranu i piću. Jedna od najpozitivnijih stvari je kultura navijanja, izostalo je neartikulirano urlikanje koje zna biti naporno na velikim sportskim okupljanjima. Tako smo i mi završili ovu ugodnu srijedu s neizbježnim Hromalićevim desertom na Timeovoj kućici, semifreddom Argentina s okusomdulce leche-karamela. Jedina zamjerka ovom izvrsnom kremoznom desertu je što nije dovoljno prilagođen formi sladoleda na štapiću, pa nakon uživanja morate rješavati problem ljepljivih ruku. Veselimo se drugom kolu, novim golovima i svemu ostalom što još nismo isprobali.

 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.