Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ispratite Hrvatsku u osminu finala s ražnjićima od kozica, dva umaka i Jam Session IPA-om.

Ako ih precizno ispečete, kozice na ražnjiću postat će slatko, sočno jelo koje nećete moći prestati jesti. Ako im još dodate par umaka, dobit ćete puno više od jednostavne morske hrane. Današnji nogometni recept traži roštilj, ali proći ćete i s dobro ugrijanom pećnicom. Kozice smo odabrali jer su jedna od rijetkih namirnica koje i u Hrvatskoj i u Islandskoj kuhinji imaju poseban status. Dva umaka uz kozice predstavljaju tipične okuse, češnjak, limun i trave za Hrvatsku i maline (ili bilo koje drugo svježe šumsko voće) za Island. Ove kozice i umaci toliko su slasni, lagani i aromatični da treba paziti da ih pivo ne prekrije, pa će uz njih odlično ići novo Zmajsko pivo Jam Session IPA, ponajprije zbog velikog udjela pšeničnog slada koji je čini laganom i svježom. Ispecite kozice, poslužite umake, otvorite hladno pivo, i ispratite Hrvatsku u osminu finala. Sve nogometne recepte Kulta Plave Kamenice i Zmajske pivovare pogledajte OVDJE.

zmajsko-jam-session-ipa-id

Gastropreporuka Zbog kombinacije naglašene svježine i zaista osjetne citrusne gorčine, Jam Session se prirodno slaže sa svim masnijim jelima koja ne sadrže crveno meso. Ona se može jako dobro i jako puno piti uz pohanu piletinu, zagrebački odrezak, različite sendviče s maslacem, majonezom ili kajmakom, pržene srdele i gavune, pa čak i uz teletinu na žaru.

Ražnjići od kozica

raznjici-kozice

za 6 osoba

  • 700 g većih kozica, očišćenih
    2-3 žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja
    sol, svježe mljeveni crni papar
    1/4 žličice šećera
    ražnjići

Za umak od limuna i češnjaka

  • 4 žlice maslaca, razrežite na 4 dijela
    4 žlice svježeg limunova soka
    3/4 žličice crvene paprike, pahuljice
    3 režnja češnjaka, usitnjena
    sol
    jednokratni aluminijski tanjur
    1/3 šalice peršinova lista, usitnjenog

Za umak od maline

  • 2 žlice octa od maline
    2 žlice bijelog šećera
    100 g svježih malina
    1 jalapeño papričica, očišćena od sjemenki i usitnjena

Napravite umak od maline. Sameljite maline u blenderu, dva-tri kratka okretaja, ne smiju se pretvoriti u smoothie. Procijedite maline kroz gusto cjedilo da se riješite sjemenki. Malinama dodajte šećer i ocat. Ulijte sve u mali lonac za umake, pa zakuhajte. Smanjite vatru i pustite da krčka oko 5 minuta. Stalno miješajte. Kad se umak zgusne maknite ga s vatre i ostavite na sobnoj temperaturi, dodatno će se zgusnuti dok se hladi.

Ispecite kozice i napravite umak od limuna i češnjaka.
Osušite kozice kuhinjskim papirom i nataknite na ražnjiće. Neka svaka kozica bude okrenuta na suprotnu stranu od prethodne. Premažite ražnjiće maslinovim uljem, posolite, popaprite i jednu stranu pospite s malo šećera.

Sastojke za umak od limuna i češnjaka stavite u aluminijski tanjur. Ako kozice pečete na roštilju, tanjur sa sastojcima za umak stavite na rešetku i kuhajte 1,5 minutu uz povremeno miješanje.

Kozice prvo kratko pecite na strani koju ste pošećerili. Okrenite ih i malo dulje pecite s druge strane. Pečete li kozice u pećnici, zagrijte je na 200 stupnjeva, stavite ražnjiće na pleh i pecite 5 minuta, dok ne postanu ružičaste i neprozirne. Umak od limuna i češnjaka pripremite na štednjaku.

Pečene kozice izvadite na tanjur, pospite svježim peršinom ako želite, poslužite s oba umaka i kriškama limuna.

 

ISLAND-HRVATSKA 1:2

AUSTRALIJA-PERU 0:2

DANSKA-FRANCUSKA 0:0

NIGERIJA-ARGENTINA 1:2

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.