Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Slavni berlinski currywurst s pomfritom i Zmajskom Jam Session IPA, za utakmicu Njemačke i Švedske

zmajsko-currywurst-g

Ovaj njemački fast food nastao je u Zapadnom Berlinu nakon Drugoga svjetskog rata, kad je Herta Heuwar, vlasnica lokalnog kioska s kobasicama, od britanskih vojnika stacioniranih u Berlinu kupila curry prah i ketchup. Svoje svinjske kobasice, pečene i kuhane na pari, počela je prodavati s mješavinom curryja i ketchupa i tako je rođen currywurst. Prvi currywurst Herta Heuwar je prodavala za mali novac na svom štandu u Berlinu. Prvi obožavatelji bili su radnici s okolnih bauštela.

Desetljećima kasnije, currywurst je još uvijek zvijezda ulične hrane. Najčešće se prodaje u žemljama i s pomfritom. Ovaj recept posveta je njemačkoj hrani, za današnju utakmicu Njemačke i Švedske. Novo Zmajsko pivo Jam Session IPA, napravljeno od pšeničnog i ječmenog slada, idealno je za ovako masna i začinjena jela jer spaja svježinu pšeničnog piva s gorčinom IPA-e. Currywurst poslužite u pecivu, s dosta tek isprženog pomfrita. Sve nogometne recepte Kulta Plave Kamenice i Zmajske pivovare možete pronaći OVDJE.

zmajsko-jam-session-ipa-id

Gastropreporuka Zbog kombinacije naglašene svježine i zaista osjetne citrusne gorčine, Jam Session se prirodno slaže sa svim masnijim jelima koja ne sadrže crveno meso. Ona se može jako dobro i jako puno piti uz pohanu piletinu, zagrebački odrezak, različite sendviče s maslacem, majonezom ili kajmakom, pržene srdele i gavune, pa čak i uz teletinu na žaru.

Currywurst

currywurst-g

  • svinjske kobasice
  • 1 žuti luk, sitno nasjeckan
  • 1 žlica začinske mješavine za curry
  • 1 žlica ljute paprike
  • 1 limenka pelata, zdrobljenih
  • 1/2 šalice šećera
  • 1/4 šalice vinskog octa
  • sol

U dubokoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte ulje. Dodajte luk i pržite oko 10 minuta da omekša.
Dodajte 1 žlicu curry praha i 1 žlicu ljute paprike. Pržite još 1 minutu.
Rukama zdrobite pelate skupa sa sokom, ubacite u začine.
Dodajte pola šalice šećera, 1/4 šalice vinskog octa i soli koliko treba. Dobro promiješajte. Pojačajte vatru i pustite da zakuha, pa smanjite vatru i ostavite da krčka oko 25 minuta, dok se umak ne zgusne.

Ispecite kobasice, narežite ih na kolutiće, pospite s dosta umaka, u kobasicu zabodite male drvene vilice i poslužite s pomfritom u četverokutnim papirnitm tanjurima.

 

BELGIJA-TUNIS 5:2

JUŽNA KOREJA-MEKSIKO 1:2

NJEMAČKA-ŠVEDSKA 2:1

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.