Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Burger od brancina u opatijskom Laurusu spada među najoriginalnija jela koja se mogu probati na Kvarneru

laurus-grill-2018-brancin-burger

Okej, burger od brancina nije baš formalno burger. Nema ni peciva, ni umaka za burgere. Ali, burger od brancina nije ni polpeta ni uobičajeni fishcake. Naime, u fishcake, koji se u anglosaksonskim kulinarskim običajima najčešće radi od svježeg bakalara ili od lososa, obavezno se dodaje visoki postotak škroba, uglavnom pirea od krumpira. U crabcake se, nadalje, još dodaju majoneza, mrvice ili jaja. I fishcake i crabcake često se dodatno uvaljaju u mrvice, pa se onda pohaju. Polpete se, pak, povezuju jajima i/ili kruhom, kao faširani šnicli.

Laurusov burger od brancina nešto je sasvim drugo i mnogo čišće. Riječ je o ovećoj pljeskavici od čistog ribljeg mesa, s maslinovim uljem i s tek ponešto diskretnih dodataka poput ljubičastog luka i vlasca, kod koje, baš kao i kod posve svježih, čistih goveđih burgera, sol na površini formira labavu koricu i služi kao vezivo sredstvo. Ta se pljeskavica zatim peče na roštilju.

Burger od brancina jučer su nam servirali uz nježno pečeni komorač, što nam se činilo boljom opcijom od pomfrita ili nekog drugog ugljikohidrata, jer je burger zaista velik.

laurus-grill-2018-pogled

Pogled iz Laurus Grilla

Rezultat je prilično izvanredan: riječ je o jednom od najoriginalnijih i najzanimljivijih načina korištenja plemenite bijele ribe na koji smo naišli bilo gdje u Hrvatskoj. Ovo prilično jedinstveno jelo nije naravno jeftino. Pljeskavica od brancina od nekih 300 grama košta 145 kuna. No, zaista vrijedi sav taj novac. Uz već legendarni burger od tune Filipa Horvata (Ab Ovo), radi se o najboljoj ribljoj pljeskavici koju smo dosad probali u Hrvatskoj.

Opatijski restoran Laurus, smješten na brežuljcima iznad grada, lanjske je jeseni učinio strateški iskorak. Tradicionalnom ribljem restoranu s velikim akvarijem za jastoge, pridružen je regionalni američki grill, pa su tako na lijevoj strani Laurusova menija napisana tipična riblja jela, a na desnoj niz jela inspiriranih dobrim steakhouse menijima.

Uz burger od brancina, Laurus Grill još nudi ribeye black angusa, zatim T-bone od uvozne govedine, pa teleće kotlete od ružičaste teletine, pa burger od tune, pa pečene kamenice, pa janjeće kobasice, teleće pljeskavice, piletinu iz slobodnog uzgoja s roštilja, pa konvencionalne bifteke uz niz priloga tipičnih za steakhouse, poput špinata s vrhnjem, salate od mahuna ili triple cooked čipsa.

laurus-grill-2018-tuna-tartar

Tartar od tune

Jedno do najinteresantnijih jela na Grillovoj strani menija svakako je zapečeni tartar biftek, koji nažalost nismo stigli probati ni jučer ni tijekom prve posjete Laurusu, ujesen prošle godine.

Ujedinjavanje elemenata steakhousea i klasičnog roštilja pametan je poslovni potez, kako zbog širokog, masovnije pristupačnog ranga cijena (klasična roštiljska jela poput pljeskavica i kobasica koštaju sedamdesetak kuna ) tako i zbog činjenice da na Kvarneru nema baš puno steakhousea ni boljih roštiljarni.

U ponedjeljak popodne, ručak u Laurusu počeli smo pečenim kamenicama koje su bile izvrsne, sočne, mineralne i blago zadimljene, te tartarom od vrlo kvalitetne tune. Htjeli smo, zapravo, naručiti tartar od škampa, no jučer u Laurusu nije bilo škampa, što je svakako bolja opcija nego da su nam napravili tartar od odmrznutih repova škampa, što se rutinski radi i u ponekim restoranima visokog renomea.

laurus-grill-2018-kamenice1

Pečene kamenice

Zatim smo naručili famozni burger od brancina te, s riblje strane menija, manjeg šanpjera koji je bio jako precizno pečen, tako da je ostao vlažan i sačuvao sav svoj okus. Na kraju smo još probali flambirane smokve s kremom od mascarponea.

Osim što je hrana bila iznimno dobra, i što se s Laurusove terase može uživati u uistinu lijepom, širokokutnom pogledu na Kvarner od Rijeke do Cresa, Laurus nas je iznenadio i nekim jako finom detaljima, kakvi se očekuju u puno pretencioznijim restoranima.

laurus-grill-2018-aperitiv

Cocchi Americano s tonikom

Na stolovima se uz Ipšino može naći i izvrsno španjolsko ulje proizvođača Castillo de Canena koje u Flos Oleiu dobiva maksimalne moguće ocjene. Zatim, umjesto konvencionalnih aperitiva ili koktela ponudili su nam Cocchi Americano s tonikom i limunom, što je odlično sjelo na jučerašnju sparinu. Nadalje, izbor vina prilično je zanimljiv te uključuje rijetki Radovanov sauvignon (onaj iz 2016. uz Korakove je Kamenice bio uvjerljivo najbolji sauvignon te berbe u Hrvatskoj), kao i briljantna vina iz linije Opoka Marjana Simčiča.

Restoran Laurus nalazi se u hotelu s četiri zvjezdice i 27 soba Villa Kapetanović. Vođenje hotela i restorana prije tri mjeseca preuzeo je Davor Kapetanović najmlađi profesionalac ove uspješne ugostiteljsko-hotelijerske obitelji.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.