Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

6 najboljih zagrebačkih dućana s hranom

speceraj-g

Za razliku od restoranske i barske, scena gastro dućana prilično je tiha i beživotna. Razlozi su sasvim jasni. Kako pokazuju posljednji dostupni statistički podaci , trgovina u Hrvatskoj radi s prosječnom profitnom maržom od 3,5 posto, što je manje nego u restoranskom i dramatično manje nego u hotelskom sektoru.

Žestoka konkurencija u trgovinskom sektoru dovela je do trenda pada cijena, koji se manifestira kroz neprekidne akcije u supermarketima i kroz sve veću tržišnu zastupljenost diskontnih lanaca. Niski profiti i akcijske cijene ne dovode, međutim, do poboljšanja sadržaja i prezentacije ponude, pa na ovoj listi nema ni jednog samoposluživanja, osim Konzuma u Radničkoj, koji je posve specifičan slučaj u cijelom hrvatskom području supermarketa.

Nema, nažalost, ni jednog posve novog dućana, jer se ambiciozni dućani otvaraju sve rjeđe. Dobra je vijest ipak pojava malih privatnih voćarni sa svježom, često ekološkom robom koje bi, ako prežive, mogle prerasti u važno osvježenje za već prilično umorne zagrebačke trgovine.

1. Bonkulović, Kaptol Centar

bonkulovic

Bonkulović je, dakle bez konkurencije najbolji zagrebački i hrvatski delikatesni dućan u koji smo ikad ušli. Bonkulović drži sve u čemu možete ozbiljno uživati ako imate dosta novca: od iberica i culatella, preko vrhunskih loirskih i burgundskih sireva, foie gras i pravog kavijara, do toskanskih čokolada Amedei, koje spadaju među istinu najbolje na svijetu. Bonkulović je jako skup, ali sama činjenica da postoji već više od 10 godina svjedoči kako je mala grupa lojalnih kupaca spremna platiti te cijene, iako svi znamo da su one u inozemstvu uglavnom bitno niže.

2. Konzum, Radnička 49

konzum-radnicka

Za razliku od većine drugih Konzumovih trgovina koje su za vrijeme jednogodišnje Agrokorove krize strahovito spustile standarde, i čije je usmjerenje danas neprepoznatljivo, luksuzni Konzum u Radničkoj 49, zamišljen kao hrvatski Eataly ali s puno vrhunske uvozne robe, i danas drži skoro sve što vrijedi u hrvatskoj prehrambenoj proizvodnji, plus velik broj velikih svjetskih vina, uključujući Chateau Mouton Rothschild i nekoliko berbi Perignona, imaju impresivnu kolekciju piva, pa ponešto dobrih malt whiskiya, puno svježe ribe, žive jastoge i hlapove koji plivaju u akvarijima, solidnu selekciju svježe govedine, svinjetine i divljači, dosta vrsta dimljenog lososa, i tako dalje. Nadamo se da će novi vlasnici Agrokora, tko god oni bili, sačuvati ovaj zaista jedinstveni supermarket.

3. Špeceraj, Svačićev trg 1

speceraj-kutije

Špeceraj je posve neobičan dućan, koji je na maloj kvadraturi uspio stvoriti možda najoriginalniju ponudu pojedinih vrsta hrane u Zagrebu. O Špeceraju se uglavnom piše zbog njegove zero waste filozofije, koja podrazumijeva prodaju robe u rinfuzi kako bi se izbjeglo zagađivanje okoline ambalažom. No, od ovog ekološkog pristupa, koji jest iznimno važan, nama se još značajnijom čini činjenica da skoro sve što se prodaje u Špeceraju ima ime i prezime. Riječ je o robi malih, uglavnom obiteljskih tvrtki, koje nisu komercijalizirane i koje se zaista svakim svojim proizvodom bore za osobni ugled. Špecerajova je kvaliteta visoka na svim razinama: od mliječnih proizvoda i dimljene ribe, do sezonskog voća i povrća koje u Špeceraju često izgleda življe nego na tržnicama. Špeceraj spada u onu vrstu plemenitih biznisa koji Zagreb čine nešto modernijim i humanijim.

4. Delikatese O La La, Masarykova 21

delikatese-olala

Obožavatelji ove šarmantne talijanske trgovine u strogom centru grada, kažu kako ona nudi izvanrednu vrijednost za novac. Fanovi mortadele tvrde da se ondje prodaje najbolja mortadela u Zagrebu, te da su sirevi, pršuti i masline također jako fini i da vam kućni budžet ne može stradati ni ako redovito kupujete u O La La. Izbor talijanskih vina malo je prekonvencionalan, ali korektan. O La La je delikatesni dućan srednjeg ranga kakvih bi u Zagrebu trebalo biti bar nešto više.

5. Veronika Delikatese, Ilica 62 i niz lokacija u Hrvatskoj

veronika-delikatese

Veronika Delikatese brendiraju se kao dućan prirodnih namirnica, što je svakako pohvalno. Problem je, međutim, u tome što one nude možda previše kvalitativno dvojbenih proizvoda, koji više pripadaju suvenirskim trgovinama na moru, nego kompetentnom delikatesnom dućanu. S druge strane, sama činjenica da Veronika drži sve proizvode vlastite, vrlo dobre mljekare, kao i genijalne sladolede Medenko, osigurava ovom pametnom malom lancu dućana poziciju na ovoj i svakoj sličnoj listi.

6. Asia Store, Ilica 52

asia-store-g

Asia Store možda nam se više sviđao na staroj lokaciji u Staroj Vlaškoj gdje se danas nalazi bar Aperitivo, jer je bio neusporedivo prostraniji. No i sadašnji, mali Asia Store u Ilici prilično je dobra trgovina, s puno začina, umaka, originalnih tjestenina, suhih gljiva, ponešto solidnih smrznutih rakova, i bezbroj ovisničkih snackova. Svemu treba dodati azijska piva.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.